Financial Times: Türkiye, IŞİD tehdidi altında

Financial Times, Türkiye'nin IŞİD tehditi altında olduğuna ilişkin bir haber yayımladı. Kilis'te cihatçıların sınırı geçmesine yardımcı olan bir kişiyle de görüşen gazete, "Radikaller sadece çok yakında bulunuyor değiller. Kilis'ten sadece 20-30 km uzakta" dedi ve IŞİD'in Türkiye'den para topladığını da yazdı.

Financial Times'ın Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Gaziantep'in Kilis ilçesinde daha önceden Suriye'ye giden savaşçıların sınırı geçmesine yardımcı olan biriyle hem de Londra merkezli bir düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanıyla görüştü.

Kilis'teki Mahmut adlı kişi gazeteye, bir dönem sınırı geçmelerine yardımcı olduğunu söylediği militanlarla ilgili şöyle konuştu: “Birçok Britanyalı geldi. Fransız da geldi. İkili, üçlü olarak geldiler. Türkçe konuşmuyorlardı, Arapça konuşmuyorlardı."

'Türkiye tehdit altında'
İki ABD'li gazetecinin IŞİD tarafından başları kesilerek öldürülmeleri ardından Batı'da bu savaşçıların geri dönüp başkalarını radikalleştirmeleri ya da terör eylemlerinde bulunmaları korkusunun daha fazla gündemleşmesinden bahsedilen haberde, bununla birlikte IŞİD'in Batı'ya yönelik tehdidinin Türkiye'yle karşılaştırıldığında solda sıfır kaldığı belirtildi. Haberde, bu durumun nedeni ise "Radikaller sadece çok yakında bulunuyor değiller -Kilis'ten sadece 20-30 km uzakta- ayrıca yüksek mevkideki diplomatların da bulunduğu 49 Türk rehineyi ellerinde tutuyorlar ve yeni, genç Türk üyeleri kendilerine çekiyorlar" olarak ifade edildii.

'IŞİD, Türkiye'de para topluyor'
Haberde Türk Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, “ABD'nin geçen ay IŞİD'e karşı düzenlediği hava saldırısında Türkiye'nin herhangi bir desteği olmadığı ve 49 Türk rehinenin IŞİD'in elinde bulunması nedeniyle farklı bir şey yapabilmenin mümkün olmadığı” yönündeki sözleri de hatırlatıldı. Türk yetkililerin IŞİD'in Türkiye içinden adam kazandığını bildiğini, resmi rakamlara göre bu sayının 400-500 civarında olduğunu ancak bazı yabancı diplomatların bu sayının birkaç bin olduğunu tahmin ettiği de belirtilen haberde, düşünce kuruluşu EDAM'ın (Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi) son dönemde hazırladığı bir rapordan da bahsedilerek, raporun IŞİD'in Türkiye'de açık olarak para topladığına dair kaygıları artırdığı da dile getirildi.