Filistin’le dayanışmada bir adım ileri

Suriye Komünist Partisi’nin ev sahipliğinde Şam’da gerçekleştirilen, Filistin’le Dayanışma ve Arap Sorunları konulu uluslararası komünist ve işçi partileri olağanüstü toplantısı, 30 Eylül günü sonuçlandı.

Filistin’le Dayanışma ve Arap Sorunları konulu uluslararası komünist ve işçi partileri olağanüstü toplantısına, 43 ülkeden 52 komünist ve işçi partisi ve doksandan fazla delege katıldı.

Önümüzdeki hafta nihai sonuç bildirgesi yayınlanacak olan toplantıda, dünya komünist ve işçi partilerinin emperyalizme ve Siyonizme karşı ortak mücadelesi konusunda bir dizi somut karar alındı. Bu çerçevede önümüzdeki aylarda katılımcı ve destekçi tüm partilerin İsrail büyükelçilikleri ve Birleşmiş Milletler temsilcilikleri önünde İsrail’le diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin boşaltılması talebiyle bir basın açıklaması yapması kararlaştırıldı.

Ayrıca İsrail katliamlarının sorumluları ve savaş suçluları hakkında hukuki süreç başlatılması amacıyla ortak bir kamuoyu kampanyası örgütlenmesi de toplantının sonuçları arasında yer aldı. Toplantıda kararlaştırılan bir diğer somut adımsa, komünist ve işçi partilerinin Filistin’le dayanışmak ve Siyonizmin vahşeti konusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere ortak bir medya merkezi kurması oldu. Ayrıca İsrail’le örtülü ilişkilere sahip, silah ve ticaret anlaşmaları yapmış olan tüm ülkelerde hükümetlere bu anlaşmaların iptali doğrultusunda baskı uygulanması karar altına alındı.

Batı Şeria, Gazze, Doğu Kudüs, Golan Tepeleri ve Güney Lübnan’da İsrail işgalinin derhal sonlandırılması, ABD askerlerinin Irak’tan bütünüyle çekilmesi de komünist ve işçi partilerinin acil talepleri arasında bulunuyor. Katılımcı partiler, Filistin halkının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etme hakkının meşruiyetini ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistinlilerin meşru temsilcisi olduğunu vurguladı. İsrail tarafından inşa edilen utanç duvarının derhal yıkılması da altı çizilen taleplerden bir diğeriydi. Komünistler ayrıca, 194 sayılı Birleşmiş Milletler Kararı çerçevesinde Filistinli mültecilerin 1948 öncesindeki yerleşimlerine dönmeleri ve Nakba yıllarında uğradıkları maddi ve manevi kayıpların tazmin edilmesini istedi. Son olarak, katılımcı partiler İran’a yöneltilen askeri tehditlere ve iktisadi yaptırımlara karşı ortak mücadele etmeye karar verdiler.

Türkiye Komünist Partisi bölge halklarını Yeni Osmanlıcılığa karşı uyardı
Toplantıya Türkiye Komünist Partisi de bir delegasyonla katıldı. TKP Genel Başkanı Erkan Baş yaptığı konuşmada AKP hükümetinin Yeni Osmanlı özlemlerinin bölge halklarına yönelttiği tehdide işaret etti. Baş, konuşmasında “Osmanlı İmparatorluğu’nun yayılmacı ve emperyal doğasını ve kurduğu toplumsal düzeni anımsıyoruz. Bunun arzulanacak, özlenecek bir toplum olmadığını çok iyi biliyoruz. Ancak, ‘Yeni Osmanlı’ eskisinden daha da tehlikelidir, Çünkü Yeni Osmanlı ABD’nin Osmanlı İmparatorluğu’dur Tayyip Erdoğan Obama’nın bölgedeki halife özentisidir” diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye ile Suriye arasındaki son gelişmelere de değinen Baş, konuyla ilgili şunları söyledi: “Suriye ve Türkiye arasındaki son gelişmeler ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Amaç, Suriye’yi Yeni Osmanlıcılığın şemsiyesi altına almaktır. Bu sürecin biçimi ve içeriği tartışılabilir, ama unutulmaması gereken bir nokta İran’ın hiçbir zaman Osmanlı’nın bir parçası haline gelmemiş olmasıdır. Suriye ve Türkiye arasındaki gelişmelerin İran’ı yalnızlaştırmak ve bu ülkeyi ABD emperyalizminin açık hedefi haline getirmek gibi bir sonuç vermesi kuvvetli bir ihtimaldir. Bu konularda uyanık olmak zorundayız.”

Golan Tepeleri’nde ortak eylem
Toplantının son gününde İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bir eylem gerçekleştirildi. Miting esnasında, İsrail tarafından işgal edilen Suriye köylerinden gelen insanlar ve İsrail Komünist Partisi üyeleri sınırın diğer tarafında eş zamanlı olarak toplandılar. Sınırın iki tarafından karşılıklı olarak yapılan konuşmalarla, atılan sloganlarla İsrail işgali bir kez daha lanetlendi.

Katılımcı komünist partilerin de konuştuğu mitingde, Türkiye Komünist Partisi heyeti bölge köylerinde yaşayan Türkmen ve Çerkez asıllı Suriyeli komünistlerle buluştu. 1967’den beri İsrail tarafından bölgeye hapsedilen köylüler, TKP heyetine yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Heyet, Golan’daki mitingin ardından Filistinli mültecilerin yaşadığı Han el Şeyh Kampı’nı ziyaret etti. Komünist ve işçi partileri temsilcileri burada Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyeleriyle coşkulu bir buluşma gerçekleştirdi.
(soL - Şam)