Fidel: Uyuşturucuyla mücadele bahane

ABD’nin Kolombiya’daki askeri varlığını artırmak için öne sürdüğü bahaneleri “insan aklına hakaret” olarak nitelendiren Küba lideri, Vaşington’un asıl amacının bölge kaynaklarını ele geçirmek olduğunu vurguladı.

Küba lideri Fidel Castro, ABD’nin Kolombiya’daki askeri varlığını genişleterek Güney Amerika’nın ekonomik kaynaklarını kontrol altına almaya ve bölgedeki toplumsal değişimi durdurmaya çalıştığını belirtti. Fidel, “Yanki Üsleri ve Latin Amerika’nın Egemenliği” başlıklı makalesinde, Vaşington ve Bogota yönetimleri arasında imzalanması planlanan anlaşmanın ABD’nin Kolombiya’daki askerlerinin sayısını artırmasını öngördüğünü hatırlatarak, anlaşmaya gerekçe olarak gösterilen “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin” sadece bir bahane olduğunu vurguladı. ABD’nin Kolombiya’daki yedi üste kullanmak istediği yüksek teknolojideki askeri teçhizatın uyuşturucuyla mücadele açısından bir anlamı olmadığını kaydeden Fidel, “Asıl amaç bölgenin ekonomik kaynaklarının ve pazarının kontrolünü ele geçirmektir” ifadesini kullandı.

Latin Amerika yerlilerinin on yıllar boyunca sömürgeci güçlere karşı verdiği mücadelelere de değinen Küba lideri, uyuşturucu savaşlarının yol açtığı şiddet nedeniyle Latin Amerika’da her yıl binlerce kişinin öldüğünü ve bunun ABD’deki uyuşturucu talebinin yarattığı bir sorun olduğunu vurguladı. ABD’nin kendi sınırları içinde değil de Latin Amerika’da uyuşturucuyla mücadele ettiğine dikkat çeken Fidel Castro, ABD’nin Kolombiya’daki üsleri kullanmak için öne sürdüğü bahaneleri “insan aklına hakaret” olarak nitelendirdi.

Eski ABD Başkanı George W. Bush’un Irak işgali döneminde yaptığı gibi ABD’nin bu üsleri yasadışı olarak kullanmaya ve kardeş ülkeler arasında çatışmaları körüklemeye kalkışmasının büyük trajedi olacağını ifade eden Fidel, son dönemde ilişkileri giderek kötüleşen Venezuela ve Kolombiya’nın ortak bir geçmişe sahip olduğunu yazdı.

Emperyalistlerin Latin Amerika halklarını hafife almasının büyük bir hata olacağını kaydeden Fidel, Latin Amerikalıların Yanki üslerini ve egemenliklerinin baskı altına alınmasını asla kabullenemeyeceğini belirtti.

Fidel yazısını, Kübalı şair Jose Marti’nin Latin Amerika’nın halkçı kahramanı Simon Bolivar için yazdığı “Bolivar Amerika’nın gökyüzünde, mağrur ve kaşlarını çatmış, çünkü onun yapmadığı şey, hâlâ yapılmayı bekliyor, çünkü Bolivar için hâlâ Amerika’da yapılacak iş çok” dizeleriyle bitirdi.
(soL - Dış Haberler)