Fidel: Eşcinsellere baskılardan ben sorumluyum

Küba lideri Fidel Castro, devrimin ilk yıllarında eşcinsellere karşı uygulanan baskıları kabul ederek, “Bir sorumlu varsa, o benim” dedi.

Küba devriminin efsanevi lideri Fidel Castro, Meksika’nın La Jornada gazetesinden Carmen Lira Saade’ye verdiği röportajda Küba’daki devrimin ilk yıllarında eşcinsellere karşı uygulanan baskılara dair soruları yanıtladı.

Eşcinsellerin “karşıdevrimci” olarak nitelenerek toplumdan dışlandığı ve baskı gördüğü yılları soran Carmen Lira’ya yanıt veren Fidel Castro, “Evet, büyük adaletsizlik zamanlarıydı, kim yapmış olursa olsun, büyük bir adaletsizlik! Eğer bunu biz yaptıysak… tüm bunlarda kendi sorumluluğumun sınırlarını çizmek istiyorum, çünkü, eskiden beri, kişisel olarak benim bu tip önyargılarım yoktur” dedi. Castro’nun en eski ve yakın dostları arasında eşcinseller olduğu biliniyor.

“Peki öyleyse ‘öteki’ne karşı tüm bu nefret nasıl oluştu?” sorusuna Castro, bunun devrim saflarındaki insanlar arasında kendiliğinden ortaya çıktığı, geleneklerden geldiği yanıtını verdi. Devrim öncesinde Küba’da siyahlara karşı ırkçılık kadar kadınlara ve eşcinsellere karşı ayrımcılık da çok yaygındı. Fidel, “Ama içeride ve dışarıda devrimcilerin onuru olan, ‘yeni’ ahlaka sahip Küba’da böyle değil” diye ekledi.

Olanlardan kimin sorumlu olduğu sorusuna ise Fidel, “Eğer bir sorumlu varsa, o benim” diye karşılık verdi. Fidel, “O günlerde bu meseleyle ilgilenemediğim doğrudur… Ekim (Füze) Krizi, savaş, siyasi meselelere gömülmüştüm” dedi.

Bu meselenin büyük bir siyasi soruna dönüştüğünü anladığını belirten Castro, “Bunu değerlendirmesini bilemedik… Sistematik sabotajlar, silahlı saldırılar, sürekli bunlar oluyordu. O kadar çok sorunumuz, ölüm kalım sorunumuz vardı ki, buna yeterli dikkati veremedik” yorumunu yaptı.

Bunun bir azizin günah işlemesine benzer bir etki yarattığını, bir günahkârın günah işlemesine benzemediğini kabul eden Castro, o günlerde çok ciddi sorunlarla yüz yüze olduklarını vurgulayarak, kendisine yönelik suikast girişimlerinden dolayı sokakta dahi rahat yürüyemediğini anlattı. Castro, “Ama sonuçta, ne olursa olsun, sorumluluğu üstlenmek gerekiyorsa, o sorumluluk benimdir. Suçu başkalarına atmayacağım” dedi.

Bugün Küba’da eşcinsellere karşı ayrımcılığa karşı kapsamlı bir mücadele veriliyor. Raúl Castro’nun kızı Mariela Castro’nun başında bulunduğu Ulusal Cinsellik Eğitimi Merkezi (Cenesex) öncülüğünde yürütülen mücadele sayesinde eşcinsellere karşı ayrımcılık Küba’da büyük oranda geriletilmiş durumda.

(soL - Dış Haberler)