Fidel: El Kaide ABD’ye yaradı

Küba lideri, terör örgütü El Kaide’yi önce besleyen, sonra planlarını gerçekleştirmek için kullanan ABD’nin, işgal planlarını 11 Eylül saldırılarından çok önce yaptığını vurguladı.

soL (DIŞ HABERLER) Küba lideri Fidel Castro, ABD yönetiminin dünyadaki hakimiyetine meşruiyet kazandırmak için El Kaide ve benzeri terör örgütlerini kullandığını belirtti. Fidel, Pazar günü yayımlanan makalesinde "El Kaide'nin, imparatorluğun tarihi boyunca hakimiyetini güçlendirmek için yarattığı ve gerektiği zaman eylemlerini meşrulaştırmak üzere kullandığı düşmanlara tipik bir örnek olduğunu" kaydetti.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarından uzun süre önce yaptığı planları uygulamaya koymak için El Kaide'yi araç olarak kullandığını yazan Fidel, Bush yönetiminin ABD toplumunu saldırıların boyutu konusunda yanlış yönlendirildiğini de vurguladı.

ABD'nin Sovyetler Birliği'yle mücadele amacıyla uzun yıllar desteklediği El Kaide örgütü, SSCB'nin dağılmasının ardından ABD tarafından yeni düşman olarak gösterilmişti. ABD yönetimi, 11 Eylül'ün ardından "terörle mücadele" gerekçesiyle 2001'de Afganistan'ı, 2003'te ise Irak'ı işgal etti.