Felluce'yi hatırlıyor musunuz? Felluce artık Irak Hiroşiması...

Felluce zihinlerimize 2004 yılında işgalci ABD tarafından barbarca bombalanan Irak kenti olarak kazınmıştı. Felluce'de ABD'nin kimyasal silah kullanıldığı yazılsa da ABD bu iddiayı reddetmişti. Şimdilerde Felluce'de çocuklar sakat doğuyor... Felluce artık Irak Hiroşiması adıyla anılıyor...

ABD'nin 2003 yılında başlayan Irak işgalinin en barbarca anlardan biri Felluce kentine yapılan saldırılardı. 2004 yılında Felluce kenti "El Kaide'nin kalesi" yalanı ile acımasızca bombalanmıştı. Iraklılar kentlerini, yurtlarını ve onurlarını korumak için Felluce'de direniş örgütlemişti. 2004 yılında dünya halklarının kalbinin attığı yerlerden biri olan Felluce'de, ABD'nin beyaz fosfor ve seyreltilmiş uranyum kullandığı iddia edilmiş ancak ABD bu iddiayı yalanlamıştı. Şu an ise Felluce'den Irak Hiroşiması olarak bahsediliyor. Kanser, lösemi ve sakat doğum vakaları Felluce'de dramatik bir biçimde katlanmış durumda.

Felluce Hastanesi sakat doğan çocuklarla dolu...
İspanyol gazeteci Karlos Zurutuza, Felluce'de yaşanan insanlık dramını yazdı ve görüntüledi... Vice.com isimli sitede Bruno Bayley, Carlos Zurutuza ile yaptığı röportajda, Zurutuza'nın ilettiği fotoğrafları da yayımladı. Yazılanlar ve fotoğraflar ABD ve müttefiklerinin imza attığı vahşeti gözler önüne seriyor.

Basra ve Felluce'de ABD saldırılarının yarattığı inanılmaz sonuçları yazan Zurutuza, Felluce'de hastane ziyareti ve doktorlarla görüşmeleri sonucunda edindiği bilgileri paylaştı.

Sakat doğan çocuklar ABD'nin kimyasal silah kullandığının kanıtı
Felluce'de beyaz fosfor ve seyreltilmiş uranyum kullanıldığı yönündeki iddiaları ABD'nin ısrarla reddettiğini hatırlatan Zurutuza, Felluce hastanelerinde tanık olduğu durumun ise ABD'nin kimyasal silah kullanmasının sonuçlarını kesin bir şekilde ortaya koyduğunu ifade ediyor. Doktorların işlerini kaybetme korkusu ile Felluceli çocuklar ile ilgili gerçekleri anlatmaktan korkmaları ise ABD, müttefikleri ve Iraklı işbirlikçilerine lanet ettiriyor.

Felluceli doktor: "Bizler Amerikalılar için laboratuvar fareleriydik..."
Karlos Zurutuza, ipsnews.net adresinde 13 Nisan tarihinde yayımlanan yazısında Felluce Hastanesi ziyaretinin ayrıntılarını yazmış. O yazıda, hastanenin sakat doğumlar konusunda net bir istatistik veremediğini, ailelerin sakat doğan çocuklarını kimseye haber vermeden gömdüklerini aktarıyor. Hastane sözcüsü Nedim el-Hadidi, “Ocak ayına ait kayıtlarımızda 672 vaka var, ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu biliyoruz" diyor. Zurutuza, doktor Hadidi'nin odasında beyinsiz, gözsüz ya da bağırsakları vücudunun dışında doğan çocuk fotoğrafları olduğunu belirtiyor. Hadidi, "2004 yılında Amerikalılar, üzerimizde her tür kimyasal ve patlayıcı maddeyi denediler. Termobarik silahları, beyaz fosforu, seyreltilmiş uranyumu... Bizler laboratuvar fareleriydik onlar için" sözleri ile ABD'ye tepkisini ifade ediyor.

Durum Hiroşima ve Nagazaki'den de vahim...
"Haziran 2010’da İsviçre merkezli, Uluslararası Çevre Araştırması ve Halk Sağlığı Dergisi'nde (IJERPH) yayınlanan bir çalışmaya göre, Felluce’de kanser, lösemi, bebek ölüm oranlarındaki artış, 1945'te Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanlar için rapor edilenden çok daha büyük" diye aktarıyor Zurutuza ve ekliyor: "Yapılan araştırmalar, lösemide 38 kat artış olduğunu gösteriyor. Bu artış Japonya’da 17 kattı."

Felluce Hastanesi Başhekimi Samira Elayni, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yapılan bir araştırmada yer aldığını ve Londra’da yapılan testlerde, testleri yapılan Iraklıların saç köklerinde olağanüstü miktarda uranyum ve cıvaya rastlandığını belirtiyor.

Tedavi için hastane, insanlarda para yok
Gerekli tıbbı cihazlar için uzun süre bekliyor Felluce Hastanesi'ndeki doktorlar. Örneğin, X-ray cihazının parası ödenmediği için bir yıldır limanda beklediğini aktarıyorlar. Örneğin, 16 ay beklendikten sonra gelen ekipman ise eksiklikler nedeniyle kullanılamamış. Irak'ta sadece başkent Bağdat'ta tedavi imkanı var ancak bırakın hastane masraflarını ailelerin çoğu yol paralarını bile karşılayacak durumda olmadıkları için çocuklarını tedavi ettiremiyor. Bir şekilde parayı denkleştirenler aylarca gelmeyen sıralarını beklemek durumunda kalıyor. Tedavi için diğer bir seçenek ise İran, Suriye ve Ürdün gibi ülkeler. Ama tabi 5 bin ile 10 bin dolar arasında değişen miktarları bir araya getirebilirseniz...

Şaka gibi ama Felluce'yi kimyasal silahlarla bombalayan ABD'nin eski başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush, 2010 yılında Basra'da bir onkoloji hastanesinin açılışına katılmış. Hastaneyi kendilerinin açtığını belirten ABD'liler, 2 yıldır gerekli tıbbı cihazları getirmemişler...

"Libya'da da kimyasal silah kullanılmış olması muhtemel"
Zurutuza, NATO'nun Libya'da bombaladığı yerleri gezdiğini ve buralarda da kimyasal silah kullanılmış olmasının muhtemel olduğunu gözlemediğini ekliyor.

(soL - Dış Haberler)

NOT: Felluce Hastanesi'nde çekilen fotoğraflar oldukça rahatsız edici. Vice.com sitesi, fotoğrafların rahatsız edici olması nedeniyle elindeki fotoğrafların sadece bir bölümününü yayınladığını belirtti. Fotoğraflardan bazılarını, Felluce'de ABD'nin yaşattığı trajediyi tüm çarpıcılığı ile anlattığı için paylaşıyoruz...