Fas’ta on binler AKP’ye karşı yürüdü

Fas’ta Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını ve Başbakan Abdullah Benkirane’yi protesto etmek için on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Fas’ta dün on binlerce kişi, kralın "demokratik reformlar" ilan etmesinden sonra iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) protesto etti.

İşçi ve memur sendikalarının çağrısıyla Kazablanka’da düzenlenen mitingin hedefinde Ocak ayında iktidara gelen İslami eğilimli AKP ve Başbakan Abdullah Benkirane vardı. Sendikalar Başbakan Benkirane’yi halk için sosyal adaleti sağlayamamakla suçladı.

Miting süresince katılımcılar AKP’yi politikalarını değiştirmeye davet ederek, ülkenin kanayan yaralarını saracak yeni çözümler bulunması gerektiğini vurguladılar.

Sendikaların, sosyalist parti ve oluşumların yanı sıra, 20 Şubat Hareketi de gösterilere katılanlar arasındaydı. Söz konusu hareket geçen yıl Tunus ve Mısır’da esmeye başlayan “Arap Baharı” rüzgarının ardından Fas’ta krala karşı çok sayıda protesto gösterisi düzenlemişti. Hareket, 20 Şubat’ta 57 vilayette eş zamanlı protesto eylemleri düzenledikten sonra bu ismi almıştı. Aralık ayında düzenlenen seçimlerde AKP’nin galip gelmesi ile güç kaybeden hareket kralın demokrasi reformu ile girilen seçim sürecini boykot etmiş, yapılan reformların yeterli olmadığını, sosyal hakları güvence altına alan yeni bir anayasa gerektiğini vurgulamıştı.

Değişen bir şey yok!
Kazablanka sokaklarını dolduran on binler dünkü protestolarda özellikle yüksek işsizlik oranından yakındı. Okuma-yazma bilmeyen kişi sayısının hayli yüksek olduğu Fas’ta AKP’nin eğitim politikaları da göstericiler tarafından protesto edildi.

Gösteri sırasında kralın birinci danışmanı Fuad Ali El Himma ve Abdullah Benkirane’nin bir madalyonun iki yüzü olduklarını resmeden dövizler taşınması dikkat çekti.

Şubat ayında Fas’ta kralın “demokrasi reformunu” kutlamak üzere eylemler gerçekleştirilmişti.

Ancak şimdi on binler sokaklara dökülerek sözde demokrasi reformu ile değişen hiçbir şey olmadığını vurgulayarak halkın karşı karşıya kaldığı zorluk ve problemlerin sürdüğüne işaret ediyor.

Süreç nasıl başlamıştı?

Mısır ve Tunus’ta gerçekleşen ayaklanmaların ardından Fas Kralı 6. Muhammed, ülke anayasasında bazı reformlara giderek, oluşturulan yeni anayasa ile hukuk ve demokrasi üzerine kurulu bir devlet yönetimine geçildiğini iddia etmişti.

Anayasa değişikliği ile hükümet başkanı olacak olan başbakan ve parlamento, yönetimde daha fazla söz hakkına sahip olacak, Kral ise yeni anayasa ile ülkedeki en yetkili din adamı haline gelecekti.

Kralın “reform” ilan etmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerde, İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi birinci parti olmuştu. AKP'nin 395 kişilik parlamentoda 100'ün üzerinde sandalye kazanmış, Fas Devlet Ajansı'nın verdiği resmi rakamlara göre AKP oyların yaklaşık yüzde 40’ını almıştı.

Böylece Tunus’un ardından Fas’ta da "demokrasi getirmek" vaadiyle İslamcı bir parti iktidara gelme olanağı bulmuştu. Söz konusu partinin Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi ile isim benzerliği kadar politikalarındaki benzerlikler de dikkat çekiyor.

(soL - Dış Haberler)