FARC rehineleri serbest bırakacak mı?

Kolombiya hükümeti FARC gerillalarının rehin tuttuğu 19 askeri tek taraflı olarak salıvereceğine inanmadığını açıkladı.

Kolombiya hükümeti, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarının rehin tuttuğu 19 askeri tek taraflı olarak salıvereceğini beyan etmesinin ardından FARC gerillalarına ve arabulucu görevi üstlenen Piedad Cordoba'ya güvenmediğini söyledi.

Savunma Bakanı Gabriel Silva gazetecilere verdiği demeçte, rehin tutulan asker ve polislerin serbest bırakılmasına yardım edecek kilisenin iyi niyeti konusunda şüphesi olmadığını söyledi.

FARC elinde tutulan rehinelerin salıverilmesi için örgüt ile arabuluculuk görevi üstlenen Afrika asıllı Senatör Piedad Cordoba, yıllardır süren problemlere siyasi bir çözüm bulmak için uğraştığını belirtti. Kolombiya'da barışı sağlamak adına üstlendiği arabulucu rolünden dolayı 2009 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen ancak FARC ile ilişkilerinden dolayı Kolombiya mahkemelerinde yargılanan Cordoba, RCN radyosuna yaptığı açıklamada FARC ile 19 rehineyi salıvermek üzere bir anlaşmaya varıldığından ve yapılan son görüşmelerde FARC'ın "anlaşmazlığı çözmek için siyasi argümanlara imkan tanıyan bir açık kapı bıraktığından" söz etti. Cordoba, FARC ile mayınlı araziler, çocuk istismarı ve bölgesel insani anlaşmalar konularında da uzlaşı arayışında olduklarını belirtti.

FARC'ın rehin tuttuğu kişileri salıverme durumu ile ilgili olarak Cordoba ile görüşen Magangue Papazı Leonardo Gómez de "barış için ve alıkonulan rehinelerin özgürlüğü için" mücadeleye devam edeceklerini öne sürdü. Gómez, FARC tarafından rehin alınan 19 polis ve askerin serbest bırakılacağına dair inancını yineleyerek "Bu kesin bir şey değil. Ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama polis ve askerlerin serbest bırakılacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. "Özellikle Doktor Piedad Cordoba ile diyalogumuzu geliştiriyoruz. Son görüşmede tek kişi salınmayacak denildi, rehinelerin tek taraflı olarak grup halinde salınması düşünülüyor" diye devam etti.

Cordoba'nın, Katolik Kilisesi, Uluslararsı Kızıl Haç Komitesi ve çeşitli ülkelerin hükümetlerinin etkisiyle FARC geçtiğimiz yıllarda çok sayıda rehineyi serbest bıraktı. Bunlar arasında Mart ayında serbest bırakılan 12 aydır rehin tutulan Joshua Daniel Calvo ve 12 yıldan fazla bir süredir FARC'ın elinde olan Sergeant Pablo Emilio Moncayo de var.

FARC gerillalarının, rehin tuttuğu 19 asker ve polisi, Kolombiya'da ve Amerika'da tutsak olan 500 gerilla ile değişmek için bir koz olarak elde tuttuğu düşünülüyor.

(soL - Dış Haberler)