Facebook, Türkiyeli 45 kullanıcısının bilgilerini hükümete verdi!

Facebook, AKP'nin istediği 173 kullanıcıya ait toplam 96 başvurudan 45'i hakkında bilgi verdiğini duyurdu.

(soL-Haber Merkezi) Microsoft ve Twitter'ın yaptığı gibi şeffaflık raporu yayınlayan Facebook, 74 ülkeden 38 bin kullanıcıya ait bilgiler için kendilerine yaklaşık 26 bin başvuru yapıldığı belirtildi.

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, Facebook, 26 Haziran 2013 tarihinde Türkiye kamuoyuna, kolluk kuvvetleriyle bilgi paylaştığına yönelik iddialara cevaben yaptığı açıklamada, Türkiye de dahil olmak üzere devlet otoritelerinden gelen bilgi taleplerinin yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe kabul edilmediğini ve resmi yasal kanallara yönlendirildiğini belirtmişti.

Açıklamada “Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye'deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır. Genel olarak, Türkiye'deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. İnternet şirketlerinin Türkiye'deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi'ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya geleceğiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız” denmişti.

Facebook Sözcüsü Sarah Feinberg ise yayınlanan rapor üzerine yaptığı açıklamada, firmalarının Türkiye'deki gösterilerle ilgili hiçbir kullanıcı bilgisini paylaşmadıklarını belirtti. Feinberg Türkiye'ye sağladıkları veriler içinde çocukların hayatını tehlikeye atma ve acil güvenlikle ilgili isteklerin yer aldığını söyledi.

Facebook'un Genel Danışmanı Colin Stretch ise "Biz bu isteklerle, yasal eksiklikleri bularak ve aşırı geniş veya belirsiz istekleri bu kapsamda daraltarak mücadele ediyoruz. Belirli bir talebin yerine getirilmesi gerektiğinde ise, genellikle isim gibi sadece temel kullanıcı bilgilerini paylaşıyoruz" dedi.