ETA mahkemede bomba patlattı

İspanya’nın kuzeyindeki Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, Tolosa’daki bir mahkemenin önünde bomba patlatırken, saldırıda can kaybı yaşanmadı.

soL (DIŞ HABERLER) ETA, Tolosa kentinde bir mahkemenin önünde beş kg ağırlığında patlayıcı içeren bir bomba patlattı. ETA'nın bu tip eylemlerinde tipik olan şekilde örgüt, patlamadan yarım saat önce Bask trafik polisine bomba patlayacağını haber verdi. Bu süre içinde polisin olay yerini boşaltması sonucu can kaybı yaşanmazken, mahkeme ve çevre binalarda maddi hasar meydana geldi.

ETA, uzun yıllardır Bask ülkesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veriyor. Örgüt, İspanya'da iktidara gelen sosyalist parti hükümetiyle bir süre gizli görüşmeler yürütmüş ve görüşmlere boyunca silahlı eylemleri durdurmuştu, ancak görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine silahlı mücadeleye geri dönmüştü.

BASK partileri kapatıldı
Bask ülkesi, İspanya'nın içinde özerklik statüsüne sahip. Ancak ETA'yla yürütülen gizli görüşmelerin sonuçsuz kalmasından bu yana iki bölgedeki siyasi baskı oldukça artmıştı. İlk olarak geçen sene Batasuna partisi, ETA'yla ilişkide olduğu iddia edilerek kapatıldı. Bu sene ise Bask Komünist Partisi (PCTV) ve Bask Milliyetçi Hareketi (ANV) kapatıldı.

Bu adımların üzerine ETA eylemlerini yoğunlaştırdı. İki hafta önce örgüt, 24 saat içinde üç farklı kentte 100'er kilo patlayıcı yüklü üç araç patlatmış, saldırılarda üst düzey bir asker ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı.