Estonya anti-faşist profesörü tutukladı

Finlandiya İşçi Partisi’nin Avrupa seçimlerinde adayı olan Prof. Johan Buckman, anti-faşist bir konferansa gittiği Estonya’da “Estonya devletine karşı eylemler” nedeniyle gözaltına alındı.

soL (DIŞ HABERLER) Finlandiya Anti-Faşist Komitesi Başkanı ve Finlandiya İşçi Partisi'nin Avrupa seçimlerinde adayı olan tarihçi Prof. Johan Buckman, Estonya'nın başkenti Talin'de gözaltına alındı. Buckman, 2007 Nisan ayında başkentteki İkinci Dünya Savaşı'nda savaşan partizanları temsil eden Tunç Asker anıtının kaldırılması sonrasındaki olayları inceleyecek bir konferansa katılmak üzere Estonya'ya gelmişti.

Talin'in Tunç Askeri anıtını korumak üzere kurulmuş, o dönem baskılara rağmen verdiği büyük mücadelelere rağmen anıtın kent meydanından kaldırılmasını engelleyemese de, siyasi faaliyetlerini sürdüren Gece Nöbeti hareketi yürütme kurulu üyesi Maxim Reva, Estonyalı otoritelerin konferansı engellemeye çalıştıklarını söylüyor.

Estonyalı yetkililer ise, Buckman'ın ülkeye girmesi yasaklı kişiler listesinde yer aldığını iddia ediyorlar. Estonya polisi, sadece Buckman'ı tutmakla kalmadı, aynı konferansa gelen Letonya Anti-faşist Komitesi üyelerini de "kara listede" oldukları gerekçesiyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Avrupa Parlamentosu vekili Tatyana Jdanyuk da bulunuyordu.