Esad: ‘Türkiye, yeni Osmanlı’yı kurmanın peşinde’

Esad Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın Suriyeli “muhalifleri” silahlandırdığını fakat muhaliflerin savaşı kazanamayacağını belirtirken, Türkiye’nin amacının “yeni Osmanlı’yı” kurmak olduğunu söyledi.

Mısır’da yayın yapan El Ahram’a konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, emperyalizmin Ortadoğu politikalarının bölgesel destekçisi konumunda olan Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Esad, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın “muhaliflere” silah sağladığına dikkat çektiği röportajda, “Bunlar, uzun bir sefalet döneminin ardından parayı buldular ve şimdi tarihi satın alabileceklerini zannediyorlar” diye konuştu.

Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye’nin, bölgede istikrarın temel taşı olduğuna dönük yaygın görüşün yanlış olduğunu ifade eden Esad, “bu her zaman Suriye, Irak ve Mısır’dı ve bundan sonra da öyle kalacaktır” dedi.

Esad yaptığı açıklamada, Suriye’de yaşanan kriz öncesinde “Riyad, Suriye tarafından savunulan Siyonizm’e karşı direnç ekseninin karşısında olan Batı’ya arabuluculuk hizmeti sunuyordu” diye konuştu.

“Direnç ekseni” sözleri ise, Siyonizm karşıtı Suriye, İran ve Lübnan’daki Hizbullah hareketini ifade etmek için kullanılıyor.

Esad açıklamasında “Katar yangına körükle gidenlerin en hızlısı çıktı” diyor ve şöyle devam ediyor: “Katar, paranın gücünü kullanıyor ve Batı’nın yörüngesinde dönüyor. Libya senaryosunu tekrarlamak için teröristlere para ve silah yardımında bulunuyor.”

“Türkiye yeni Osmanlı derdinde”
Açıklamasında Türkiye’yi de eleştiren Esad şu ifadeleri kullanıyor: “Ankara kendi halkının çıkarlarını düşünmüyor, yalnızca ‘yeni Osmanlı imparatorluğu’ kurmayı da içeren ihtiraslarına odaklanıyor.”

Esad, rejim güçlerinin galip gelmesinin biraz zaman alacağını belirtirken, “diyalog kapısı açık ancak muhalefetle görüşmeler bu krizi çözecek” açıklamasında bulundu.