'Esad sonrasında Türkiye gibi İslami rejim istiyoruz'

Türkiye’deki Suriyeli mültecilerle yapılan bir röportajda, bazı Suriyelilerin Esad sonrasında "Türkiye benzeri bir İslami rejim" inşa etmek istedikleri ortaya çıktı. Bunlardan bazıları aynı zamanda Suriye’deki durumu çözüme ancak İsrail ve ABD gibi güçlerin kavuşturacağına inanıyor.

İsrail gazetesi Jerusalem Post'tan (JP) Benjamin Weinthal, "Suriyeli mültecilerin fikirlerinin Suriye’de yaşananlarda büyük rol oynadığını" söyleyerek Kilis’teki Suriyelilerle görüştü. Görüşmede Suriye ordusunun kendisine işkence ettiğini iddia eden ve ÖSO ile hareket eden Ziyad “Allah’a inanıyoruz ve sonunu getireceğiz” diyor.

Suriyeli biriyle evlenerek bu topraklara gelen Filistinli bir kadın ise “Hiçbir ülke Suriyelilere yardım etmiyor, Esad idam edilmeli” sözleriyle "adalet istediğini" ifade ediyor. Suriye’de yaşayan Filistinli göçmenlerin bu çatışmalarda çok zarar gördüğünü belirten JP, Filistinlilerin bundan Esad’ı ve müttefiklerini sorumlu tuttuğunu iddia ediyor. İçlerinden biri, ”Hizbullah Suriye’deki kutsal mekanlar için endişe ediyor, kendi varlığının rejimin devamlılığına bağlı olduğunu düşünüyor” diyerek Suriye’de yaşananlarda Hizbullah’ın müdahil olduğunu söylüyor.

Röportajda İsrail ile ilgili görüşlerini açıklayan Suriyeliler Esad’ın sonunun gelmesinin ABD ve İsrail gibi büyük güçlere bağlı olduğunu ifade ediyorlar. Orta yaşlı bir mülteci “Nihai sonucu getirecek olan ABD ve İsraildir” diyor.

'Türkiye gibi bir İslami rejim istiyoruz'
Esad gittikten sonra yerine gelecek olan rejim hakkındaki düşüncelerini açıklayan bir Suriyeli ise, “Türkiye gibi bir rejime sahip olmak istiyoruz. Hem İslami hem de özgürlüğün olduğu bir ülke. Çocuklarımız özgürce yaşayabilir” diyor. Ayrıca yeni Suriye rejiminde, Esad’ı desteklemiş olanların, ister Alevi ister Sünni olsun, burada yaşayamayacaklarını belirtiyor.

Çatışmalar öncesinde ülkede herkesin birlikte yaşayabildiğini, Suriye rejiminin mezhepsel bir karışıklık çıkardığını ve Hizbullah’ın burada çok büyük rol oynadığını iddia eden sığınmacılar, uluslararası kamuoyunun ÖSO’ya tam destek vermediğini ve rejimle ÖSO arasında denge sağladığını, ÖSO’ya Esad’ın silahlarına karşın öldürücü mühimmat gerektiğini ve uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar.

Haberde Türk yetkililerin Kilis’te yeni bir mülteci kampı daha açacağını ancak tarihin belirsiz olduğunun eklendiği haberde son olarak ise İsrail’in kuzey sınırından mültecilerin sızdığını Golan tepelerindeki çatışamalardan kaçan bu insanların önce alıkonulduğu sonrasında da İsrailli sağlık görevlileri tarafından tedavi edildiği belirtildi.

Röportaj yapılan "mültecilerin" silahlı olup olmadıkları ise bilinmiyor.