Erdoğan Artık yaptırımlardan bahsetmeyin

Brezilya’ya giden Başbakan Erdoğan, İran’la imzalanan nükleer takas anlaşmasının arkasında olduklarını belirtti, “Atılan bir adım var, sürekli yaptırımlardan bahsedilmesi doğru değil” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının başlıca gündemi, İran, Türkiye ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takası anlaşmasıydı.

Türkiye ve Brezilya olarak atılan adımların arkasında olduklarını belirten Erdoğan, “Burada ince bir nokta var. Bu konuda kimlerin konuştuğuna bakın. Konuşanların hepsinde nükleer silah var. Türkiye olarak bizim böyle bir sıkıntımız yok. Biz çevremizde nükller silah istemiyoruz. Ancak kobnuşanların hepsinde bundan var. Biz, çelişkinin olmadığı bir adım atıyoruz” dedi.

Erdoğan, “Uluslararası camianın da biz bu noktada katkılarını bekliyoruz. Yani yaptırımların iki de bir gündeme gelmesini, doğrusu bizler artık bu noktadan sonra doğru bulmuyoruz, çünkü atılmış bir adım var” ifadelerini kullandı.

Barış istediklerini ifade eden Lula, “Bizden istenileni yaptık. Bize gelen mektuplara yakın bir anlaşma ortaya çıktı ve biz barış istedik. Önemli olan nokta şu: Masaya açık fikirlerle gelinmezse, barış yerine çatışma olur. 30 yıldır iki ülkenin yapamadığını biz başardık. Bu noktada şeffaf olunmasını istiyoruz. Ben prestij istemiyorum ancak yatağa yattığımda doğruyu yaptığımızı bilmek istiyorum” diye konuştu.

Clinton: Bu adım dünyayı daha tehlikeli kılıyor
ABD Dişişleri Bakanı Hillary Clinton da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İkili ilişkiler iyi olsa da ABD ve Brezilya'nın İran'ın nükleer sorununa yaklaşım konusunda 'ciddi görüş ayrılığı' içinde olduğunu söyleyen Clinton, Brezilya gibi ülkelerin, İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm bulunmasına yardım etmesinin, dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini belirtti.

Clinton, "İran'a zaman kazandırmanın, İran'ın nükleer programını konusunda uluslararası birlikten kaçınmasına olanak tanımanın, dünyayı daha az değil daha fazla tehlikeli hale getireceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

(soL - Dış Haberler)