Endonezya'daki gemi faciasında kayıp sayısı 217

Endonezya'nın Java adası açıklarında göçmenleri taşıyan bir gemi 2 gün önce battı. Çoğu Orta Doğu'dan olan göçmenlerin bulunduğu geminin batması sonucu 217 kişinin hala kayıp olduğu açıklandı. Ölenler arasında Türkiyeli olanların da bulunduğu belirtiliyor.

Endonezya'nın resmi haber ajansı Antara'ya konuşan ve kazanın sebebini geminin fazla yüklenmesine bağlayan polis yetkilileri geminin, kapasitesinin iki katından fazla yük taşımakta olduğunu belirttiler.

Doğu Java Afetle Mücadele Merkezi Acil Durum ve Lojistik Başkanı Sahrül Arifin, şu ana kadar sadece 33 kişinin kurtarıldığını söyledi.

Sağ kalanlardan, AFP Haber Ajansı ve yerel yetkililerle görüşenler, yolculardan çoğunun Afganistan veya İran'dan geldiğini ve Avustralya'ya sığınmak için kaçakçılara 2500 ila 5000 dolar arasında ödeme yaptıklarını belirttiler.

Kimlikleri denizde kaybolan bazı yolcuların ise Irak, Pakistan, Türkiye veya Suudi Arabistan vatandaşı olduğu iddia ediliyor.

Sağ kalanlardan Esmat Adine, Antara'ya verdiği demeçte kendisinin ve diğerlerinin, bir yerel balıkçı tarafından bulununcaya kadar, batan geminin kırık parçalarına tutunarak hayatta kaldıklarını belirtti.

Esmat Adine, gemide 40'tan fazla çocuk olduğunu da sözlerine ekledi.

240 milyonluk nüfusa sahip bir takımada ülkesi olan Endonezya'yı oluşturan 18.000 ada ve binlerce kilometrelik emniyetsiz kıyı boyu, bu ülkeyi göçmen kaçakçılığı için anahtar geçiş noktası haline getiriyor.

Geçtiğimiz ay Afganistan, İran ve Pakistan'dan 70 civarında sığınmacı taşıyan bir gemi, Merkezi Java'nın güney kıyısında alabora olmuş ve en az 7 kişi hayatını kaybetmişti.

(soL - Dış Haberler)