Emperyalist işgalin bir diğer adı: 'Koruma Sorumluluğu'

NATO'nun Libya müdahelesi için kullanılan ve bugünlerde Suriye için emperyalist ülkeler tarafından gündeme getirilmeye çalışılan Koruma Sorumluluğu (R2P) kavramı hakkında Global Research TV'ye konuşan gazeteci Pepe Escobar'ın röportajının tam çevirisini okurlarımıza sunuyoruz.

Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Güney Kore'nin başkenti Seul'de ABD Başkanı Obama'yla görüşen Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeyle ilgili basına verdiği demeçte Türkiye'nin Suriye içerisinde bir tampon bölge kurmayı planlayıp planlamadığı sorusuna şöyle yanıt veriyordu:

"Çalışmalar sürüyor. Gelişmelere bağlı. Uluslararası hukuka göre 'koruma hakkı' devreye girebilir. Biz Rusya, Çin ve İran'ı da devreye sokarak çözüm bulma arayışındayız."

Erdoğan'ın "koruma hakkı" diye ifade ettiği, doğru çevirisi ise "koruma sorumluluğu" (Responsibility to Protect, R2P) olan bu kavram özellikle geçen yıl gerçekleştirilen Libya müdahalesinden bu yana çok sık duyulur oldu. Brezilyalı gazeteci Pepe Escobar, Global Research TV'ye verdiği bir röportajda kavramın ortaya çıkışını ve evrimi ayrıntılarıyla anlatıyor. Escobar, R2P kavramı üzerinden "insani yardım"ın bir emperyalist müdahale aracına nasıl dönüştüğünü açıklıyor.

(soL-Dış Haberler)