El Kaide Suriyelileri rüşvetle kandırıyor

Suriye'de savaşan El Kaide uzantısı örgütler çoğunlukla Suriye dışından cihadcı devşirirken, özellikle rüşvet yoluyla Suriye içinde daha fazla militan toplamayı hedefliyorlar.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de İslamcı militanlar aracılığıyla yönetime ve halka karşı bir "vekalet savaşı" yürütülmeye devam ederken, El Kaide'nin ülkedeki bağlarını güçlendirme çabaları dikkat çekiyor.

El Ahbar'ın haberine göre, El Kaide ile açık bağı olan iki örgüt El Nusra Cephesi ile Irak-Şam İslam Devleti (ISIS), çoğunlukla yabancı cihadcılardan oluşmasına rağmen Suriye'den topladığı militan sayısını artırmak için yeni yollar deniyor. ISIS'in Türkiye sınırındaki Cerablus'taki lideri Ebu Hafs el-Masri'nin Facebook sayfasında açıkladığı "şehitler" listesinde çok sayıda Çeçen, Faslı, Mısırlı ve Libyalı yer alıyor. ISIS'ın yabancı militanlarının bir bölümünün kendi ülkelerine dönmesiyle beraber, yerel militan devşirmenin önem kazandığı belirtiliyor.

İki örgütün biat ettiği liderler arasında ihtilaf olsa da, sınır geçişlerindeki petrol, para ve silah transferlerinde örgütler arası bir çatışma henüz başgöstermiş değil. Örgütler, Suriye'nin kırsal bölgesinden militan kazanmak için çeşitli yollara başvuruyorlar. Bu yollar arasında en önemlisi ise rüşvet.

Evlilik masraflarını karşılıyorlar
Cerablus'taki örneklerden birinde, 5 aydır ISIS saflarında savaşan bir "mücahid"in aldığı rüşvet konuşuluyor. Buna göre bu "mücahid", ISIS tüm masraflarını karşıladıktan sonra evlenmeyi başardı.

"Mücahid"in ödülleri bununla da sınırlı değil. ISIS, eski Humus Valisi Ahmed Münir'in evine ve tüm mallarına da el koyarak bu "mücahid"e teslim etti. Örgüt, Münir'i "kafir rejimin ajanı olmakla" suçluyor.

Petrol kuyusunu korumak için günlük 380 dolar
Bir başka örnek de Irak sınırındaki Yarubiye'den. Bir ay kadar önce, bölgede Kürtlerin en büyük partisi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakın YPG ile girdiği çatışmada öldürülen El Nusra üyesi bir militanın, petrol kuyusunu koruması karşılığında günlük 80 bin Suriye Lirası (380 dolar) aldığı ailesi tarafından iddia ediliyor.

Sadece bu bir "mücahid" örneğinde değil, bölgedeki birçok köylünün El Nusra için petrol kuyularını korumak ve petrol satmak karşılığında hayli yüklü miktarda paralar kazandığı belirtiliyor. Benzer bir durumun Deyrezzon kırsalında da geçerli olduğu söyleniyor.

Şu anda El Kaide'nin kontrolünde bulunan Til Abyad'da yaşayanların en büyük korkusu, militanların paraya ihtiyacı duydukları zamanlar. El Kaideciler, hükümet kurumlarını yağmaladıktan sonra halktan para sızdırmaya başlıyorlar. Kürt kaynaklar, militanlar Til Abyad'daki Kürt yurttaşlardan milyarlarca Suriye lirası topladığını iddia ediyorlar.