El Kaide küresel firarda

Irak ve Libya’nın ardından, Pakistan’da da Taliban militanları bir hapishaneden 250’den fazla militanı kaçırdı. Her üç ülkedeki firarların da ortak özelliği, El Kaide ve Taliban gibi radikal İslamcı örgütlerce gerçekleştirilmeleri. Bu örgütler, aynı zamanda Suriye’deki silahlı militanlara da asker desteği sağlıyor.

(soL - Dış Haberler) Pakistan’ın kuzeybatısındaki Dera İsmail kentinde cezaevine saldıran Taliban militanları, 250’den fazla militanın firar etmesine yardım etti. Yerel yetkililer, saldırı sırasında 6 polis, 6 Şii mahkum ve 2 sivilin öldürüldüğünü, 15 polisin yaralandığını söyledi. Polis Müdürü Süheyl Halid, saldırganların daha sonra bazuka ve makinalı silahlarla ateş açtıklarını belirtti. Hapishanede Taliban ve yasaklanmış diğer radikal örgütlere üye yüzlerce tutsak kalıyordu. Kaçan tutsakların 30’unun aşırı dinci militanlar olduğu belirtildi.

Cezaevine öceki gece gece otomobil ve motosikletlerle gelen 70 kadar militanın patlayıcılarla binanın bazı duvarlarını yıktığı, daha sonra megafondan kaçırmak istedikleri mahkumların isimlerini anons ettikleri belirtildi.

Taliban Sözcüsü Şahidullah Şahid, 4,5 saat süren saldırıyı üstlendiklerini bildirerek, baskına 150 militanın katıldığını ve 300 kadar mahkumun serbest bırakılmasını sağladıklarını ileri sürdü. AP’ye telefonla açıklamada bulunan Şahid, saldırıya iki intihar eylemcisinin de katıldığını belirtti.

Önceden ihbar almalarına rağmen saldırının bu kadar çabuk gerçekleşmesini beklemediklerini söyleyen yerel yetkililer, kaçan mahkumlardan 9’unun yakalandığını, aramaların sürdüğü Dera İsmail ile Tank kentlerinde sokağa çıkma yasağı uygulandığını bildirdi.

Taliban militanları, geçen yıl Nisan ayında da Bennu’daki cezaevine saldırı düzenlemiş ve 400 kadar mahkumun kaçmasını sağlamıştı.

Libya'da da firar vardı
Pakistan’daki olay, akıllara Libya ve Irak’ta kısa süre önce yaşanan firar olaylarını getirdi. Libya’nın Bingazi kentindeki Kuveyfiye Hapishanesi’nde geçen hafta çıkan isyanda, bin 200 mahkum kaçmıştı. Burada da firar sırasında mahkumlar dışarıdan yardım almıştı. Firarı henüz herhangi bir örgüt üstlenmedi ancak hapishane baskınını, El Kaide bağlantılı Libya Ensar el Şeriası’nın düzenlediğinden şüpheleniliyor. Bu örgütün Suriye’deki silahlı militanlara asker desteğinde bulunduğu biliniyor.

Olayların ertesi günü, Bingazi’deki iki mahkeme binası önünde patlama meydana gelmiş, emniyet yetkilileri, Kuveyfiye Cezaevi’nden firar eden mahkumlarla mahkeme binalarına saldırıların bağlantılı olabileceğini öne sürmüştü. Yetkililer, tutukluların, mahkemedeki delilleri yok etmek istemiş olabileceklerini
söylemişti.

Irak'taki firarilere El Kaide yardım etti
Irak’ta da geçen hafta Ebu Gureyb ve Taci cezaevlerine düzenlenen baskınlarda 815 mahkum firar etmişti. Çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıları El Kaide bağlantılı “Irak ve Şam İslam Devleti” örgütü üstlenmişti. El Kaide bağlantılı bu örgütü militanları, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı da savaşıyor.

Örgütün yazılı açıklamasında, “Örgüt üyeleri, Ebu Gureyb ve Taci Cezaevi yolundaki kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra cezaevlerinin ana giriş kapısında ve yakınlarında eşzamanlı 12 intihar saldırısı düzenledi. Saldırının ardından yüzlerce mahkum kurtarıldı” denilmişti.

Bağdat Operasyon Komutanı Korgeneral Abdulemir eş-Şemri, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerine düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısının 105 olduğunu belirterek, emniyet güçlerinin baskın sırasında kaçan mahkumlardan 349’unu yakaladığını açıklamıştı.