El Arabiya 'bombalamaya' devam ediyor: Belki Katar'daki yangını Esad çıkartmıştır!

Mayıs ayında Katar'da çıkan bir yangında 19 kişi ölmüş, yetkililer yangının teknik bir nedenle çıktığını açıklamışlardı. El Arabiya televizyonu, "ele geçirdiği" belgelere dayanarak bu yangının Suriye sabotajı olabileceğini yazdı. Eldeki kanıt ise, Doha Büyükelçisi'ne gönderilen ne dediği belirsiz raporlar.

Suudi Arabistan destekli El Arabiya televizyonu, Suriyeli muhalifler tarafında ele geçirildiğini iddia ettiği Suriye'nin gizli belgelerini açıklamaya devam ediyor. Kanalın yeni iddiası, Mayıs ayında Katar'da çıkan bir yangının Suriye tarafında tertiplenmiş olabileceği.

28 Mayıs günü, Katar'ın başkenti Doha'daki Villagio Alışveriş Merkezi'nde bir yangın çıkmıştı. Facia sonucunda 13'ü çocuk, 4'ü öğretmen ve 2'si itfaiye görevlisi 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Yetkililer tarafından yapılan resmi açıklamada, yangının elektrik tesisatındaki bir arıza nedeniyle çıktığı söylenmişti. Yine resmi olarak, yangının planlı olmadığı da eklenmişti.

El Arabiya'nın zorlama belgeleri
Ancak El Arabiya tarafından açıklanmaya devam edilen gizli Suriye belgelerinden yola çıkılarak dile getirilen iddiaya göre, yangının Suriye tarafından çıkartılmış olma olasılığı mevcut.

Bu iddianın kaynağı, kanala göre, Esad'ın Özel Kuvvetler'inin başında bulunan Tümgeneral Dhu el-Himma Şaliş tarafından Suriye'nin Katar Büyükelçisi Hacem İbrahim'e gönderdiği bir telgraf. Telgrafta, İbrahim'in, "Suriye devletinin yüce çıkarlarına hizmet etmesi" istenirken, Özgür Suriye Ordusu'na verdiği destek nedeniyle Katar'ın küçük düşürmesinin gerektiği büyükelçiye bildiriliyor.

El Arabiya'nın "kanıt" olarak sunduğu ikinci belge, Şaliş'in doğrudan Devlet Başkanı Beşar Esad'a gönderdiği "yüksek derecede gizli" döküman. Buna göre de, Şaliş Esad'a Katar'ı uluslararası kamuoyunda küçük düşürmek ve istikrarsızlaştırmak için yapılan ilk operasyonun başarılı olduğunu bildiriyor. Belgenin tarihi, iddiaya göre 2 Haziran. Kanal, Şaliş'in "operasyon"a "Villagio yangını" adını taktığını da iddia ediyor.

El Arabiya'nın iddiası, belgelerin gerçek olup olmaması bir yana, zorlamalar barındırıyor. Öncelikle, ilk belgeden yola çıkarak, "Katar'ı küçük düşürmek"ten neyin kastedildiğini bilmek mümkün değil. Ayrıca yine ilk belgenin tarihi Şubat olarak veriliyor. "Talimat" ile "operasyon" arasında hayli uzun bir zaman bulunuyor. Öte yandan, ikinci belgede de operasyonun adının neredeyse tamı tamına yangının tarifi olması, şüpheleri artırıyor.

El Arabiya belgeleri güvenilir mi?
El Arabiya'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve Türk pilotların Suriye tarafından Rusya'nın emri ile öldürüldüğünün iddia edildiği belgeler, büyük sansasyon yaratmadan unutulmuşa benziyor. AKP'den gelen açıklamalar, Suudi destekli yayın organının iddialarını yalanladı. Ancak belgeler gerçek olsa dahi soru işaretleri bulunuyor.

soL Gazetesi'nin birinci sayısında El Arabiya'nın yayınladığı belgelerin doğurduğu şüpheler sıralanmıştı. Türk pilotlarla ilgili belgelerin bazılarının numaralı, bazılarının numarasız olması Türk uçağının Grad roketiyle düşürüldüğünün söylenmesi ancak bu roketin karadan havaya hedefler için kullanılamaz oluşu Suriye'nin pilotları öldürdükten sonra cenazeleri 1260 metre derinliğe bıraktığı iddiası ancak elinde böyle bir teknolojinin bulunmaması pilotların otopsi raporlarında ölüm nedenlerinin "çarpmaya bağlı travma" olduğunun açıklanması bu şüphelerden yalnızca bazıları.

(soL - Dış Haberler)