Ekvador Assange'a sığınma verdi, İngiltere yurdışına çıkış izni vermiyor

Bugün, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın Ekvador'dan sığınma hakkı elde ettiği gündeme geldi. Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Assange'ın ülkeden nasıl çıkacağı belli değil. İngiltere ise, tecavüz ile suçlanan Assange'ı İsveç'e iade etmekte kararlı.

İsveç mahkemeleri tarafından cinsel saldırı ve tecavüz suçları nedeniyle hakkında cezası bulunan ve iadesi istenen Wikileaks kurucusu Julian Assange, Ekvador kendisine sığınma hakkı tanıyınca Londra'daki büyükelçiliğe sığındı. Bu andan itibaren, İngiltere ve Ekvador arasında ciddi bir diplomatik kriz başladı.

Diplomatik teamüller gereği, İngiltere polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne giremiyor. Ancak Dışişleri Bakanı William Hague, Ekvador'u uyararak, Jullain Assange'ın iddia edilen suçlardan dolayı gözaltına alınacağını ve diplomatik dokunulmazlıkların bu tip suçları korumada kullanılmaması gerektiğini söyledi. Hague, Assange'ın İngiltere'den güvenli bir şekilde çıkmasına izin vermeyeceklerini, Ekvador hükümetinin de yaptığı hareket nedeniyle pişman olacağını açıkladı.

Hague, büyükelçiliğin statüsünün değiştirilerek bir polis operasyonu yapılacağı iddialarını reddederken, uluslararası hukuka uygun davranacaklarını vurguladı.

Assange ise kendisinin ABD'ye gönderileceğini ve ABD'nin milyonlarca gizli belgesini yayınladığı için kendisinin "vatana ihanet" ile suçlanacağını iddia ediyor. Assange ve destekçileri tarafından ortaya atılan bu iddia da William Hague tarafından yalanlandı.

(soL - Dış Haberler)