Dünya Wikileaks'i bekliyor

Dünya günlerdir Wikileaks’in ABD Dışişleri Bakanlığı arşivinden sızdırdığı belgelerin açıklamasını bekliyor. Birkaç gün içinde açıklanması beklenen belgelerle ilgili spekülasyonlar sürüyor.

Wikileaks’in açıklayacağı belgler günlerdir dünya gündeminden düşmüyor. ABD’nin dış ilişkilerini oldukça etkileyeceği düşünülen belgelerle ilgili spekülasyonlar sürüyor.

Belgeler ne zaman açıklanacak?
Günlerdir açıklanması beklenen gizli belgelerin ne zaman ifşa edileceği konusunda da spekülasyon yürütülüyor. Belgelerin bu gece 22:30 dolaylarında açıklanacağına yönelik söylentiler medyada yankı buluyor.

ABD Assange’la yazıştı
Wikileaks’in kurucusu Julian Assange adına avukatı Jennifer Robinson, cuma günü ABD Dışişleri Bakanlığı’na bir e-posta gönderdi. Gönderilen postada 250 bin belgenin birkaç gün içinde açıklanacağı belirtilerek geçtiğimiz günlerde yapılan « Risk altındayız » açıklaması ile kimlerin risk altında olduğunu sordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da cumartesi günü Robinson ve Assange’a bir e-posta ile yanıt verdi. E-postada Wikileaks’in belgeleri ifşa etmesi ile birlikte, halkı, insan hakları savunucularını, gazetecileri, askerleri, nükleer dengeleri, askeri operasyonları, uluslararası ilişkileri, ekonomik istikrarı, ittifakları riske atacağını yazan Dışişleri, belgeleri sağlayan devlet görevlilerinin de Wikileaks çalışanlarının da hukuka aykırı davrandıklarını belirtti.

Sızan belgeler ile Güney Afrika, Libya ve Zimbabwe liderlerini de zor günler bekleyeceği, Mandela, Kaddafi ve Mugabe’nin de risk altında olduğu düşünülüyor.

Wikipedia’dan tepki
Ünlü Alman gazetesi Der Spiegel’in haberine göre Wikipedia’nın patronu Larry Sanfer Wikileaks’e tepki gösterdi. Sanfer, « Sizin ABD düşmanı olduğunuzu düşünüyorum, sadece hükümein değil halkın da. Şu anda yağtığınız şey tam anlamıyla sorumsuzluk ve açıklık ve ifade özgürlüğü bahaneleriyle affedilemez » dedi.

Halk açıklanmasını istiyor
Wikileaks’in belgeleri açıklamasıyla dengelerin değişeceği ve birçok kesimin durumdan zarar göreceği biliniyor. Ancak anketlere göre, halk belgelerin açıklanmasını istiyor. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı ankette katılımcıların yüzde 84.62’si gizli belgelerin kamuoyuna duyurulmasını talep etti.

Siprnet’ten mi sızdırıldı?
Der Spiegel, belgelerin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı çalışanlarının aralarında haberleştirkleri Spirnet adlı gizli internet protokolününden sızdırılmış olabileceğini belirtti.

Der Spiegel ayrıntıları verdi
Der Spiegel, 251 bin 287 dplomatk yazışma, 8 bin Dışişleri Bakanlığı direktifi, 15 bin 652 “gizli” belgenin açıklanacağını belirtti.

Beyaz Saray’dan Mike Allen, belgeler arasında “çok gizli” kategorisinden bir tek belge bile olmadığını vurguladı.

Wikileaks’in belgeleri The New York Time, the Guardian, Le Monde, El Pais ve Der Spiegel gazeteleri aracılığıla açıklanacak.

Dışişleri hazırlık yapıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı açıklanacak belgelerle bozulacağını düşündüğü dış ilişkilerini dengelemek üzere İngiltere, Avustralya, Kanada, Danimarka, Norveç, İsrail, Rusya, Suudi Arabistan, Finlandiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan ve Türkiye ile görüştü.


Türkiye’nin hakkında en çok gizl belge açıklanacak ülkeler sıralamasında üçüncü sırada olması dikkat çekiyor. Harita, hakkında bilgi sızırılacak ülkeleri gösteriyor.

Wikileaks nerede?
Wikileaks'in merkezinin İsveç’te olduğu biliniyor, ancak tam adresi bir yana, hangi şehirde olduğuna dair bile kesin bir bilgi bulunmuyor. İtalyan gazetesi La Stampa ’nın görüntülediğini iddia ettiği merkezin nükleer bombalara karşı sığınak olarak kullanılan bir tesis içinde olduğu söyleniyor. Merkezdeki Wikileaks çalışanlarının yerin 15 metre altında görev yaptığı belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler)