Dünya Sosyal Forumu alternatif üretemiyor

Brezilya’da düzenlenen Dünya Sosyal Forumu’nun zamanlaması ve sloganı son derece yerindeyken forumdan çıkan cılız ses forumun işlevini önemsiz kıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Ekonomik Forumu'na alternatif olarak düzenlenen Dünya Sosyal Forumu, küreselleşme karşıtı temasıyla alternatif peşinde. "Başka bir dünya mümkün" sloganıyla açılan forumun sadece çevre sorunlarına eğilmesi ise beklentilerin düşük olmasına neden oldu.

Brezilya'nın Belem kentinde Amazon nehrinin denizle buluştuğu noktada düzenlenen forumun ekonomik forumun tarihiyle aynı zamana denk getirilmesi, forumun aslında alternatif olması açısından isabetli bir noktaya oturduğunu gösteriyor. Ancak küresel krize karşı çıkarılan zayıf sesten dolayı forum, Brezilya'da bir araya gelen 120 bin kadar aktiviste rağmen pek etkili olamıyor. Forumun bu yılki oturumuna şimdiye kadar olanlardan daha fazla bir katılım gerçekleşti.

Küresel kriz ve krize karşı alternatif arayışları nedeniyle foruma üst düzey katılımın da yüksek olduğu belirtildi. Forumun bu yıl Amazon yağmur ormanları yakınında yapılması ve yağmur ormanlarının küresel ısınma konusunda kritik bir öneme sahip olması bir anlamda forumun ana temasının çevre sorunlarında merkezleşmesine yol açarken Brezilya yerlilerinin katılımın yüksek olması yerli halkların sorunlarının ele alınmasını da sağladı.

Kapitalistlerden umut bekleniyor
Emperyalist batının krizinin en çok etkilediği ülkeler olan az gelişmiş ülkelerin sesine ses olma amacı güden, bu nedenle alternatif bir dünya özlemiyle çağrısını yapan forumda krizle ilgili olarak sadece milyarlarca doların bankaları ve şirketleri kurtarmak üzere heba edilmesine dikkat çekildi. Davos'taki zirveden de krizi kurtarmak adına bir eylem çıkmasına inanmadıklarını belirten katılımcıların ümitlerini hala kapitalist ülkelerin dünyayı kurtarma çabalarına bağlaması ise forumun alternatifliğinin zayıf kalmasında etken oldu.

Foruma Latin Amerika ülkelerinden Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve yakın zamanda Paraguay Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Fernando Lugo da katılıyor. Brezilya devlet başkanı Lula de Silva'nın ise Dünya Ekonomik Forumu yerine Dünya Sosyal Forumu'na katılmayı tercih etmesi ise ilgiyle karşılandı.