Dokuz kayıp uyarı getirdi

9 ABD askerinin öldürüldüğü baskının ardından konuşan Karzai, topraklarının İran işgali için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, İran'a yönelik olası bir müdahalede topraklarının kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Karzai'nin uyarı açıklaması, Afganistan'da önceki gün bir NATO üssüne düzenlenen ve 9 ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan Taliban saldırısının ardından geldi.

Sosyalizm döneminde Doğu Avrupa'ya yönelik karşı devrimci yayınlarıyla bilinen Radio Liberty'ye demeç veren Karzai, 2001 yılındaki ABD öncülüğünde gerçekleşen işgalin ardından iktidara gelen hükümetinin her zaman "güçler arasında dengeyi korumaya" çalıştığını söyledi.

Karzai'nin yaptığı bu vurgu, ülke içinde giderek güçlenen Taliban'a karşı bir denge oluşturma çabası olarak yorumlanıyor. ABD'nin sivil katliamlarının ardından işgale daha çok tepki duyan halk, işgal güçlerine karşı savaşan Taliban güçlerini destekliyor.

Taliban'ın güçlü olduğu doğu eyaletlerinden Kunar'da önceki gün düzenlenen Taliban saldırısında, işgalci ABD güçleri 9 asker kaybederek işgal tarihinin en ağır kaybını yaşadılar.Karzai, "ülkesinin, topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmasını istemediğini, aynı dili ve dini paylaştığı bir komşu olarak İran'ın dostu olmayı razu ettiği"ni söyledi.

Demecinde, Afganistan'da düzenlenen ABD operasyonlarında meydana gelen sivil kayıplarla ilgili tepkilerini de dile getiren Karzai, Afgan güçleriyle eşgüdümlü operasyonlar düzenlenmesi yönündeki sürekli çağrılarını yabancı birliklerin dikkate almadığından yakındı.

Afganistan'da sadece bu yılın ilk yarısında yaklaşık 700 sivilin öldürüldüğü bildiriliyor. BM verilerine göre bu sivillerin 255'i, Afgan güçleri ve yabancı güçler tarafından öldürüldü.
Afganistan'da önceki haftasonu düzenlenen işgal bombardımanlarında, toplam 79 sivil hayatını kaybetmişti.