Doğalgaz karteli kuruluyor

Rusya, İran ve Katar, OPEC benzeri bir uluslararası doğalgaz karteli kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

soL (HABER MERKEZİ) Tahran'da bir toplantı yapan İran, Rusya ve Katar temsilcileri, doğalgaz üreten ülkeler arasında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) benzeri bir örgüt kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

İran Petrol bakanı Hüseyin Nozari, Katar Enerji Bakanı Abdullah El-Attiya ve Gazprom Genel Müdürü Alexsey Miller arasında yapılan toplantıda alınan bu kararın, üç ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılacak ikinci bir toplantının gündemini oluşturacağı belirtiliyor.

Üç ülkenin sahip olduğu doğalgaz rezervlerinin dünyadaki toplam rezervlerin yüzde 60'ını oluşturduğu hesaplanıyor.

Rusya'nın stratejik hedefleri
Toplantının ardından bir konuşma yapan Gazprom Genel Müdürü Miller, üç ülkenin dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinin yanı sıra, ortak stratejik çıkarlara da sahip olduğunu ifade etti.

Oluşturulmaya çalışılan kartelin, bilhassa Orta Asya'da bulunan Türk cumhuriyetlerini de içermesi durumunda doğalgaz sevkiyatını Rusya'nın etrafından dolaştırmayı hedefleyen Nabucco gibi projeleri sonuçsuz bırakacağı düşünülüyor.

NATO rahatsız
Uluslararası bir doğalgaz karteli kurulması fikri ilk kez İran Devlet Başkanı Ayetullah Ali Hamaney tarafından dile getirilmiş, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de bu konuya ilgi gösterdiklerini ifade etmişti. Rusya, İran, Katar, Venezuela, Nijerya ve Cezayir daha önce bu başlıkta birkaç gayrıresmi toplantı yapmıştı.

2006 yılında basına sızan gizli bir NATO dökümanında, Rusya'nın Cezayir, Katar, Libya, Orta Asya ülkeleri ve belki İran ile bir doğalgaz karteli kurmaya çalışıyor olduğu belirtiliyor ve böyle bir oluşumun Rusya'nın Avrupa üzerindeki gücünü belirgin biçimde artıracağı uyarısı yapılıyordu.