Diktatör Bin Ali gitti ama...

Tunus'ta yüz binlerin eylemleri sonucunda, ülkeyi ABD ve Fransa'nın desteği ile yöneten diktatör Zeynel Abidin Bin Ali devrildi. Ancak 14 Ocak'ta Bin Ali'nin ülkeyi terk edişinden bu yana henüz yeni dönem şekillenmiş değil...

17 Aralık'ta Muhammed Bouazizi isimli meyve-sebze satıcısı gencin mallarına zabıta el koymuştu. 26 yaşında ve üniversite mezunu olan Bouazizi bunun üzerine kendini yakmış ve farkında olmadan 14 Ocak'ta diktatör Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçması ile sonuçlanacak büyük eylemlerin fitilini ateşlemişti.

Tunus'un ABD ve Fransa destekli 23 yıllık diktatörü Zeynel Abidin Bin Ali, 14 Ocak tarihinde ülkeden kaçtı. Önce Fransa'ya kaçmak isteyen devrik diktatör, eski destekçisinin kendisine izin vermemesi üzerine Suudi Arabistan'a kaçtı.

Bin Ali'nin ülkeyi terk edişinin ardından ise ülke yönetiminde şaşırtıcı derecede az değişiklik olurken, eylemler de, eskisi kadar kitlesel olmamakla beraber, sürdü.

Bin Ali gitti ama...
Bin Ali'nin gidişinin ardından 17 Ocak'ta bir "Ulusal Birlik Hükümeti" kuruldu. Ancak bu hükümette Bin Ali'nin partisi olan Anayasal Demokratik Parti (RCD) üyeleri tüm önemli bakanlıkları elinde tuttu. Bin Ali tarafından 1999 yılında Başbakan olarak atanan Muhammed Gannuşi, "Ulusal Birlik Hükümeti"nin de başbakanı olarak görevine devam etti. Yapılan açıklama, 6 ay içerisinde genel seçimlerin düzenleneceği ve bu süreç içinde geçici hükümetin bazı anayasal değişikliklerle ülkeyi seçimlere hazırlayacağı yönünde oldu.

Geçici hükümetin 12 bakanı Bin Ali'nin partisi RCD üyesiydi. Muhalefetteki Emek ve Özgürlükler İçin Demokratik Forum, Ettajdid Hareketi ve İlerici Demokratik Parti liderleri kabinede yer aldılar. Tunus Genel İşçi Birliği üyeleri de kabinede yer aldı.

Tunus Komünist İşçi Partisi, Rönesans Partisi ve Cumhuriyet İçin Kongre Partisi'ne uygulanan yasakların kaldırılacağı açıklandı. Bazı İslamcı grupların da yasallaşacağı duyuruldu.

17 Ocak'tan itibaren Tunus'ta yeniden eylemler düzenlenmeye başladı ve artık öne çıkan talep Bin Ali'nin partisinin yasaklanması ve ve bu partiye üye bakanların istifa etmesiydi. Bu taleple düzenlenen eylemler nedeniyle geçici hükümette daha ikinci gün çatlak oluştu. Tunus Genel İşçi Birliği üyeleri ve Emek ve Özgürlükler İçin Demokratik Reform Partisi üyesi görevlerinden istifa etti.

Tepkiler nedeniyle 20 Ocak'ta Bin Ali'nin partisine üye tüm bakanlar partilerinden istifa etti ancak kendileri bakanlık görevlerinden istifa etmedi.

27 Ocak'ta ise kabinenin hemen hemen tümü değişti. Aralarında içişleri, dışişleri ve savunma bakanlarının da olduğu ve Bin Ali'nin partisinden gelen 6 bakan görevlerinden alındı. Ancak Başbakan Gannuşi ve 2 eski bakanın görevlerine devam edeceği açıklandı.

Eylemlerin sürmesi üzerine ise 6 Şubat'ta Bin Ali'nin partisi olan Anayasal Demokratik Parti'nin (RCD) tüm faaliyetlerinin yasaklandığı açıklandı.

Ancak bu karara rağmen ülkede polis ile eylemciler arasında çatışmalar devam etti. Ülkenin birçok şehrinde sayıları yüzlerle ifade edilen eylemciler, eski rejimin tamamen tasfiyesi ve kendilerine karşı suç işleyen polislerin cezalandırılması gibi taleplerle protesto yürüyüşleri düzenlemeye devam etti.

9 Şubat tarihinde ülkenin geçici başkanı Fuad Mebaza'ya olağanüstü yetkiler veren karar onaylandı. Bu kararla birlikte Mebaza'ya hükümete ve meclise danışmadan olağanüstü kararlar alabilme hakkı tanındı.

19-20 Şubat'ta on binlerce kişi Başbakan Gannuşi'nin istifa etmesi ve ülkeyi seçimlere taşıyacak yeni bir geçici hükümetin kurulması talebiyle sokaklara çıktı. 27 Şubat tarihinde yine on binlerce kişi sokağa çıktı ve polisin müdahalesi sonrasında 3 kişi ölürken onlarca kişi de yaralandı. Bu olaylar sonrasında Başbakan Muhammed Gannuşi 28 Şubat Pazar günü (dün) görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Gannuşi'nin istifa konuşmasında "Kararım Tunus'a ve Tunus devriminin yararına olacak" demesi dikkat çekti.

Bin Ali'nin destekçileri yeni dönemi selamladı
Zeynel Abidin Bin Ali'nin 1987 yılından 14 Ocak 2011 yılına kadar süren iktidarı boyunca en büyük destekçisi olan ABD ve Fransa, Bin Ali'nin devrilmesine yakın desteklerini geri çektiler.

ABD Başkanı Obama, Tunus'ta eylemcilerin "demokratik hedeflerini" desteklediğini açıkladı. Fransa başta protestoculara karşı Bin Ali'ye yardım kuvveti gönderme teklifinde bulunsa da sonrasında desteğini geri çekti ve eski müttefik Bin Ali'nin Fransa'ya girişine izin vermedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise bizzat Tunus'a giderek "yeni dönemde Tunus halkının demokratikleşme çabalarına destek vereceklerini" açıkladı.

(soL - Dış Haberler)