'Devrimci' Kiev Doğu'ya oligark gönderiyor

Kiev'deki yeni yönetimin Doğu Ukrayna'daki bölgelere atadığı yeni yöneticiler, "oligark" kimlikleriyle dikkat çekiyor. Dnepropetrovsk bölgesine atanan vali, Ukrayna'nın en zengin üçüncü ismi.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna'da Başkan Viktor Yanukoviç'in devrilmesinden sonra Kiev'de kurulan Batı yanlısı yeni yönetim, doğu bölgelerine yeni valiler atamaya başladı. Bu yöneticiler arasında, özellikle Dnepropetrovsk ve Donetsk için gönderilenler dikkat çekiyor.

Dnepropetrovsk'a atanan yeni vali, Igor Kolomoysky. Ukrayna'nın üçüncü en zengin insanı olan Kolomoysky'nin toplam servetinin 2.4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ortak olduğu Privat isimli şirketler grubuna ait banka Privatbank, ülkedeki en büyük banka ve Kolomoysky de bu bankanın başında bulunuyor. Kolomoysky'nin tarım, petrol, gıda endüstrisi, demir ve ulaşım sektörlerinde yatırımları bulunuyor.

Bir zamanlar Yulya Timoşenko'nun müttefiki olan Kolomoysky'nin, 2010 yılındaki seçimlerin öncesinde Timoşenko ile ayrı düştüğü ve seçim kampanyasını finanse etmeyi reddettiği belirtiliyor. Ukraynalı oligarkın 2010 seçimlerinde, eski boksör Vitali Kliçko'nun liderliğini yaptığı sağcı UDAR Partisi'ni desteklediği belirtiliyor.

Kolomoysky'nin hem Ukrayna hem İsrail vatandaşı olduğu belirtilirken, "imparatorluğunu" İsviçre'den yönettiği biliniyor.

Donetsk bölgesine atanan Sergey Taruta ise, 2 milyar dolar olduğu tahmin edilen servetiyle, Ukrayna'nın en zengin 10 ismi arasında yer alıyor. Dünyadaki en büyük madencilik ve eritme-döküm şirketlerinden ISD'nin sahibi olan Taruta, aynı zamanda Donetsk bölgesinde top koşturan Metallurg futbol kulübünün de sahibi.

Taruta, 2004 yılındaki "Turuncu Devrim"den sonra yapılan seçimlerde başkan olan Viktor Yuşçenko'nun sponsorluğunu yapmıştı.

Kiev'in yeni göreve gelen "Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı" Vladimir Groisman, atamaları savunarak, "Onlar iyi tanınan ve zengin kimseler. Bir tercih yaptılar: Bir uçak bileti alıp ya da kendi uçaklarına atlayarak başka bir ülkeye gidebilir ve gelişmeleri oradan izleyebilirlerdi. Ya da sorumluluk alırlardı. Tercihlerine saygı duyuyorum" dedi.