Davutoğlu'nun 'özgürlük savaşçıları' Türkiye'den Alevileri tehdit ediyor: Sizi Suriye'den sileceğiz

ÖSO sözcüsü Abdül Hamid Zekeriya, Suriye'deki Alevilere “etnik temizlik” tehdidinde bulundu. Açıklamayı daha da skandal hale getiren ise Zekeriya'nın bu açıklamayı, Suriye yönetimini etnik temizlik yapmakla suçlayan AKP hükümetinin kendisini ağırladığı Türkiye'den yapmış olması.

Suriye ordusunun, Lübnan sınırındaki Humus'a bağlı stratejik Kuseyir kentinin büyük bir bölümünü ele geçirmesini El Arabiya televizyonuna değerlendiren kendilerine Özgür Suriye Ordusu adını veren grubun Türkiye'deki sözcüsü Abdul Hamid Zekeriya, şehrin tamamının Suriye yönetimine geçmesi durumunda Suriye'deki Şiilerin ve Alevilerin “haritadan silineceğini” söyledi. Zekeriya bu açıklamayı, kısa bir süre önce Suriye yönetiminin Sünnilere etnik temizlik yaptığını iddia eden Türkiye'den yaptı. Bu yöndeki iddialar Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilmişti.

“Bunun olmasını istemiyoruz ancak bu her birimize dayatılan bir gerçeklik” diyen ÖSO sözcüsü Zekeriya, “Bu sonuna kadar açık, mezhepçi ve kanlı bir savaş olacak” diye konuştu. Zekeriya Alevi ve Şiilere yönelik soykırım sözlerini ilk sarfeden ÖSO yetkilisi değil. Suriye'deki savaşın başladığı ilk günlerden bu yana, dış destekli muhalefetin saflarından Alevilere ve Şiilere yönelik etnik temizlik tehditleri savrulmuştu, üstelik bunların bir kısmı Türkiye'den yapılsa da bugüne kadar AKP hükümeti ağırladığı bu kişilerin tehditlerini görmezlikten gelmeyi tercih etti. 

Öte yandan hükümet Alevilere saldıran bu grupların Türkiye'deki kamplarda barınmasına izin verdiği gibi mühimmat ve silah desteğinde de bulunuyor.

I) “Aleviler tabuta Hristiyanlar Beyrut'a”
Muhalifler Suriye'de kriz daha iki ayını doldurmadan “etnik temizlik” tehditleri savurmaya başlamıştı. 24 Nisan 2011 tarihinde Lübnanlı ünlü siyaset bilimci Esad Ebu Halil “Angry Arab” isimli blog sayfasında, Suriye'de eylemleri izleyen solcu bir arkadaşının Dün Cuma’da atılan slogan 'Aleviler’e ölüm, Hıristiyanlar Beyrut’a' şeklinde idi. Bu adamları nasıl destekleriz...” sözlerini aktarmıştı. Daha sonra bu sloganlar Suriye'deki eylemlerde sıklıkla atılmaya başlandı.

II) “Şiilere yer yok”
Geçtiğimiz Şubat ayında AP'ye konuşan bir El Nusra militanı, İdlib'in Kefraya ve Fua kasabasındaki Alevilere ve Şiilere yönelik katliam tehdidinde bulunmuştu. AP'ye yaptığı açıklamada “Şiilere burada yer yok” diyen miltan, “Uyarıyoruz, Fua'daki her şey hedefimizdedir. Canını seven buradan ayrılsın. Allah'ın izniyle, yakında bütün bölgeyi özgürleştireceğiz ve Fua ya da Kefraya diye bir yer kalmayacak. Bu iki köyü yok edeceğiz çünkü onlar bize çok zarar verdi” demişti.

III) “Alevileri boğazlayacağız”
Bu açıklamadan kısa bir süre önce de Türkiye sınırına yakın İdlib'e bağlı Binniş kasabasında kutlama yapan “muhalifler,” eline bıçak verdikleri küçücük bir çocuğa, içinde “Alevileri boğazlayacağız” gibi sözlerin yer aldığı bir şarkı söyletmişti.

IV) "Alevileri Suriye'den kazıyacağız"
Müslüman Kardeşler sorumlularından Memun El Hımsi de 2012'nin Şubat ayında yaptığı açıklamada "Suriye'yi Alevi mezarlığı haline getireceğiz" demişti. Hımsi de bu açıklamayı yaparken Türkiye'de bulunuyordu. Alevi Bektaşi Federasyonu ise bu sözlere “Müslüman Kardeşler bizim kardeşimiz değil” diye cevap vermişti. TBMM'nin de gündemine gelen skandal sözlere rağmen, AKP Müslüman Kardeşler'e desteğini sürdürüyor.

V) “Alevileri testere ile kestim”
Geçtiğimiz günlerde ÖSO'ya bağlı El Faruk tugayı lideri öldürülmüş bir Suriye askerinin göğsünü bıçağıyla açtıktan sonra, askerin ciğerini çıkarıyor, sonra da ısırıyordu. Görüntülerle ilgili TIME'a konuşan katil, “İnşallah bütün Aevileri katledeceğiz. Onlara göndereceğim başka bir video daha var. Videoda başka bir Şebbiha'yı testereyle kesiyorum. Bildiğimiz ağaç testeresi. Onu irili ufaklı parçalara ayırıyorum” diyordu. El Faruk grubu, Türkiye'ye son derece yakın... Bu grubun komutanlarından Abdulrezzak Tlass bir çok defa Türkiye'de toplantılara katıldı. Ayrıca grup Şubat ayında Hatay'da bir araya gelerek, yeniden yapılandı.

VI )Alevi mahallelerine baskınlar
Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Yavuz Sultan Selim ve Ricalullah (Allah’ın adamları) adlı çeteler, Lazkiye’de Alevi köylerine saldırdı. Bir Alevi ailenin evini basan militanlar, eylemlerini kaydederek internette yayınladı.

VII) Şiilerin kutsal mekanına saldırı
Geçtiğimiz Aralık ayında Youtube internet sitesine yüklenen bir videoda muhalifer, İdlib kentine bağlı Zarzour kasabasında bulunan Şiilerin kutsal mekanı Husseiniya saldırıyordu. Görüntülerde tugayın Selefi üyeleri sevinç çığlıkları ve tekbirler eşliğinde binayı ateşe verirken, bazı üyeler ise çatıya El Kaide bayrağı dikiyordu.

VIII) Akrab köyü katliamı
Yine geçtiğimiz Aralık ayında, Hama'ya bağlı Akrab köyünde bir Alevi katliamı yaşanmış ve yüzün üstünde alevi hayatını kaybetmişti. Muhalifler katliamı Suriye yönetiminin gerçekleştirdiğini iddia etse de İngiliz Channel 4 televizyonundan Alex Thomson'un, Akrab köyüne bir ziyaret gerçekleştirerek burada köy sakinleri ile yaptığı görüşmeler katliamı sorumlusu olarak muhalifleri işaret ediyordu.

IX) “Alevileri kıyma yapıp köpeklere atacağız
Suudi Arabistan'da yaşayan ve Suriye'deki silahlı grupların dini otorite kabul ettiği şeyh Adnan El Arur katıldığı bir televizyon programında "Alevileri kıyma yapıp köpeklerimize yedireceğiz" demişti.

(soL- Dış Haberler)