Davutoğlu, 'Esad İsrail'e çakıl taşı atmadı' diyor ama...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Suriye'yi vurması ile ilgili olarak İsrail'i kınamak yerine Suriye'ye çatarak, "Esad Suriye'ye çakıl taşı atmadı" demişti. Oysa, İsrail'in bu saldırıyı Türkiye ve ABD ile koordineli olarak yaptığına dair ciddi bir iddia bulunuyor.

İsrail savaş uçaklarının Suriye'yi Çarşamba günü vurmasının ardından Türkiye'nin vereceği tepki merak ediliyordu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günler sonra konu hakkında yorum yaparken, "Esad İsrail'e karşı çakıl taşı bile atmadı" dedi ve "Esad'la İsrail arasında anlaşma mı var?" iddiasını gündeme getirdi.

İsrail hükümetinin eski güvenlik danışmanı ve İbrani Üniversitesi'nde "Suriye uzmanı" olarak görev yapan Moşe Maoz, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Beşar Esad'ın düşüşüne yönelik girişimleri hızlandırmaya karar verdiğinin ilk sinyallerini verdiğini söylerken, saldırının ABD ve Türkiye ile birlikte koordine edilmiş olabileceğini vurguladı.

Maoz, Suriye'nin misilleme yapmasının mümkün olmadığını, çünkü askeri kapasitesinin ülkedeki "muhalifler"le uğraştığını belirten Maoz, yabancı bir düşmanla savaşın zor olduğunu da ekledi.

(soL - Dış Haberler)