Darbede ABD desteği kanıtlandı

ABD Ulusal Güvenlik Arşivi belgeleri ABD’nin yıllardır aynı işi yapmaktan vazgeçmediğini kanıtlayan belgeleri açığa çıkardı: Latin Amerika ülkelerinde darbe planlamak ve bunun için oradan bir işbirlikçi seçmek.

ABD Ulusal Güvenlik Arşivi’nin belgeleri Şili darbesindeki ABD parmağını açığa çıkardı. Gizliliği yeni kaldırılan belgelere göre dönemin ABD Başkanı Richard Nixon ve Brezilya Devlet Başkanı Emilio Medici 9 Aralık 1971’de Oval Ofis’te bir araya gelerek Latin Amerika’nın solcu liderlerinin nasıl devrilebileceği üzerine bir görüşme yapmış. ABD yönetiminin özellikle Şili Devlet Başkanı Salvador Allende ve Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun devrilmesi için Brezilya’ya maddi yardım teklif ettiği yazan belgeler ABD’nin 40 yıl önce izlediği çizgiden pek farklı bir yerde olmadığını gösteriyor.

Belgeleri açığa çıkan bu görüşmenin nihai sonucu ise Şili’de 1970 yılında iktidara gelen Allende’yi görevden alan CIA destekli darbe oldu. General Agusto Pinochet’nin yönetiminde yapılan darbe beraberinde Şili’de birçok solcunun katledilmesini de getirmişti. Brezilya Devlet Başkanı Medici’nin bu darbedeki rolü ise ABD’ye istihbarat anlamında yardım etmek ve gerilla hareketini sönümlendirecek her türlü askeri faaliyeti yürütmek olmuştu. Şili'deki darbeden önce ise Nixon Medici’ye ordunun Şili hükümetini devirebilecek kadar güçlü olup olmadığını sormuş Medici ise ordunun yeterince güçlü olduğu yanıtını vermişti.

Belgelerde Nixon-Medici görüşmesinden kaydedilen başka ifadeler de şunlar olmuş: Nixon bölgede başka konularda yardımlarının dokunacağı bir durum varsa Medici’nin çekinmeden söylemesini istemiş. Castro hakkındaki diyalog ise şu şekilde kaydedilmiş: Medici ‘ABD’de yaşayan Kübalıların Castro rejimini devirebileceğini iddia ettiklerini ve onlara yardım edip etmeyeceklerini sormuş. Nixon ise onları sonuçsuz bir işe sokmadıkları ve ABD olarak bu işe ellerinin bulaştığı bilinmediği sürece bu tür Castro karşıtı hareketleri desteklemeleri gerektiği yanıtını vermiş.
(soL-Dış Haberler)