Darbeciler Murillo’nun babasını rahat bırakmıyor

Geçtiğimiz temmuz ayında, darbe karşıtı bir gösteride katledilen Honduraslı devrimci Isis Obed Murillo’nun babası David Murillo darbe hükümeti tarafından tehdit ediliyor.

Bir çevre aktivisti, otoriter yönetimlere karşı pasif direnişçi ve aynı zamanda papaz olan Jose David Murillo, katledilen oğlu ve diğer çocukları ile beraber, Başkan Zelaya’nın uçağını karşılamak için havalimanına beraber gitmiş. Askerlerin ateş açması ile beraber oğlundan ayrı düşen baba Murillo, oğlunun öldürüldüğünü diğer oğlundan öğrenmiş.

Morg’da oğlunu teşhis eden David Murillo, bir devlet görevlisinin kendisine “bu bizim suçumuz değil” dediğini aktarıyor. Baba Murillo’nun kimin suçu olduğunu söylemesi üzerine ise, görevli Isis’ın ölüm belgesini kendisinin suratına fırlatmış.

Üç gün sonra, oğlunun katlinin detaylarını öğrenmek için Honduras Kriminal Araştırmalar Departmanı’na (DIC) giden baba Morillo, hükümetin bir komplosundan şüphelendiği için bilindik bir insan hakları örgütünü de görüşmeye çağırmış. Görüşme bittikten sonra, toplantının yapıldığı binanın sokağında kendisini tutuklamak için gelen polisleri fark etmiş.

Polis karakoluna götürülen Murillo’ya, polis tarafından hazırlanan bir “itirafname”yi imzalaması söylenmiş. Bu “itirafname”de, Murillo üç kişiyi öldürdüğünü ve bir kişiye tecavüz ettiğini “itiraf" ediyormuş. İmzalamayı reddeden Murillo’nun kafasına silah dayanmış ve kağıdı imzalaması için tehdit edilmiş.

Honduras Anayasası’na aykırı bir biçimde, hiçbir resmi yargılama yapılmadan 37 gün boyunca tek kişilik bir hücrede kalan Murillo, en sonunda 1.322 dolar cezaya çarptırılarak serbest bırakılmış. Fakat mesele burada kapanmamış.

Papaz Murillo, iki haftada bir cezaevine rapor vermek zorunda. Ayrıca, sürücü belgesini yenilemek için ilgili makamlara başvuran Murillo, kurumun bilgisayarında kendisi için “cani” yazdığını öğrenmiş.

Murillo ailesinin oturduğu ev gözetim altında bulunuyor. Evin üzerinde sık sık helikopter uçuşları yapılıyor. Geçtiğimiz haftalarda iki kızının ölüm tehditleri alması üzerine, aile saklanmak zorunda kalmış.

“Bütün bunlar beni susturmak için yapılıyor” diyen Murillo, “fakat oğlumun hayatının bedeli bu kadar ucuz değil” diyerek meydan okuyor.

(soL – Dış Haberler)