Dağıstanlı gazeteciye suikast

Operasyonlar ile başlayan hafta geride kalırken Çernovik gazetesi kurucusu Hacimurad Kamalov, Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de öldürüldü. Böylece son 10 yılda öldürülen gazeteci sayısı 53'e yükselmiş oldu.

Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde faaliyetini sürdüren ve bağımsız yayıncılığı ile tanınan Çernovik gazetesinin kurucusu Hacimurat Kamalov geçtiğimiz gün başkent Mahaçkale'de öldürüldü.

Cinayet dün gece 23:30’da Mahaçkale’nin Magomed Gaciyev caddesinde, Çernovik gazetesi ofisine yakın bir yerde işlendi. Bir arkadaşı, yeni sayının hazırlanması için henüz gazetede olan Kamalov’u ziyaret etti. Arkadaşını yolcu etmek için dışarı çıktığı anda Kamalov, maskeli bir kişi tarafından üzerine açılan ateş sonucunda ağır şekilde yaralandı, hastaneye yetiştirilemeden, yolda hayatını kaybetti. Cinayetin işlenme şeklinin isyancı grupların uygulamalarına benzemediği kaydediliyor. Kamalov'a siyah bir Lada'dan 14 el ateş edilmişti.

Kamalov ölüm listesindeydi
Haber kaynaklarının verilerine göre, 2009 yılında Dağıstan yönetimi tarafından yasadışı silahlı gruplarla mücadele kapsamında dağıtılan el ilanlarında ve Dağıstan yönetimin güvenlik birimi çetelerinde «dağdaki militanlara destek verenler ile mücadele» adı altında hazırlanan «ölüm listesi»nde Gadzimurad Kamalov'un adı da vardı. Kamalov Dağıstan'ın Çeçenistan gibi olmasına karşı çıkarken yerel ve merkezi yönetimi de eleştirmesiyle tanınıyordu.

Hafta başından beri Dağıstan ve Kabardino-Balkarya'da gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 10 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. Öldürülenlerin bir kısmı radikal-islamcı ayrılıkçı gruplar olarak tanımlanırken diğerlerinin ise yeraltı örgütlerinin mensupları oldukları söyleniyor. Son Nalçik olayları yüzünden yargılamaları devam eden 12 sanık da gördükleri muamelen ötürü açlık grevine başladıklarını açıkladılar. Rusya'daki son seçimlerde Putin'in gerçek kalesi olarak öne çıkan Kuzey Kafkasya'da yaşananlar seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını tekrar akla getiriyor.

( SoL - Dış Haberler)