D-8’de taşeron siyaseti

D-8 zirvesindeki görüşmelerde Babacan’ın ABD planlarıyla uyumlu açıklamalar yaptığı görüldü.

soL(HABER MERKEZİ) Gelişen Sekiz Ülke (D-8) zirvesine katılmak için Malezya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. İran, Malezya ve Bangaldeşli yetkililerle görüşen Babacan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşme ise ABD'nin Iran'a yönelik senaryolarının konuşulduğu bir döndemde gerçekleşmesi açısından basının da özel ilgisine yol açtı.

Babacan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmede Irak ve PKK gibi konuların ele alındığı öğrenildi. Babacan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, D-8 çerçevesinde İran'ın diğer altı üyeyle arasında başlayan iletişimi memnuniyetle takip ettiklerini bildirdi. Bununla birlikte Babacan'ın Irak'a komşu ülkeler girişimine değinildiği de öğrenildi. Bu projenin ABD tarafından desteklendiği ve ABD politikaları doğrultusunda Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artırması anlamına gelebileceği üzerinde duruluyor.

İran tarafının açıklamaları ise, Türkiye'den İran'a yönelebilecek senaryolara karşı kapsayıcı niteliğini sürdürüyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Türkiye'nin kalkınmasını, gelişmesini ve başarılarını İran'ın kalkınması, gelişmesi ve başarısı olarak görüyoruz. Türkiye'deki kardeşlerimizin de İran'a bakış açısının aynı şekilde olduğundan eminiz" derken, İran resmi haber ajansı, Ahmedinejad'ın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesi sırasında, Türkiye-İran ilişkilerini "dostane ve kardeşçe" olarak nitelediğini duyurdu.

Bunun dışında Ahmedinejad'ın, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak Türkiye'nin tavrını takdirle karşıladıklarını belirttiği "İki ülke birçok konuda ortak görüşe sahip" dediği bildiriliyor. Ahmedinejad, Irak konusunda da tek çarenin halkın seçtiği hükümeti desteklemek olduğunu söylerken, Türkiye ile İran'ın, Irak hükümetine desteğinin önemine işaret etti.

Malezya'yla daha aktif birliktelik planı
Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi ile ikili temasları çerçevesinde bir araya gelen Babacan'ın Bedevi'ye ise Başbakan Erdoğan'ın D-8 zirvesine neden katılamadığına ilişkin nezaket mektubunu ilettiği öğrenildi. Malezya Başbakanı ise Türkiye'nin canlı bir ekonomiye sahip olduğunu, gerek BM'de, gerekse İslam Konferansı Teşkilatı'nda (İKT) Türkiye ile Malezya'nın tutumlarının örtüştüğünü ifade etti. Bedevi'nin ayrıca D-8 kapsamında şimdiye kadar alınan sonuçların D-8'e üye ülkelerin işadamlarının önündeki engelleri kaldıracağını ve yarınki zirvede Türkiye'nin aktif katılımını beklediklerini söylediği öğrenildi. Bu arada, Malezyalı muhalefet lideri Enver İbrahim'in geçen hafta Malezya'daki Türkiye Büyükelçiliğine sığınması olayının görüşmede gündeme gelmediği söylendi.

Bagladeş'e 'sağlık'sız yatırım
Babacan'ın Bangladeş Dışişleri Bakanı İftihar Ahmed Chowdhury ile dün yaptığı görüşmede ise iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı belirtildi. İlaç endüstrisi alanında Türkiye ile işbirliği talebini dile getiren Bangladeşli Bakan, öğrenci değişim programını yenileme önerisinde bulundu. Bangladeş Dışişleri Bakanı İftihar Ahmed Chowdhury'in ayrıca, Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini belirttiği ve Türkiye'nin AB sürecinin kendilerini de ilgilendirdiğini söylediği öğrenildi. Ali Babacan, Türk firmalarının Bangladeş'in sağlık sektöründe yatırım yapmak için başvurularının olduğunu anımsatarak, bunun hızlandırılmasını istedi. İki ülke arasında savunma sanayi alanındaki işbirliğini artırabileceğini de ileten Bakan Babacan, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmeden ve varılan noktadan bahsetti.

D-8'e Türkiye'nin yanı sıra üye ülkeler Malezya, İran, Mısır, Pakistan, Endonezya, Bangladeş ve Nijerya'nın devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları katılıyor.