Coca Cola masum olabilir mi?

Coca Cola'nın içeriğindeki maddelerden biri üzerine basında çıkan son haberler, hem içeceğin insan sağlığına olan zararlarını, hem de Coca Cola Company'nin kirli ilişkilerini bir kez daha akıllara getirdi.

Coca Cola'nın içeriğindeki maddelerden biri üzerine basında çıkan son haberler, Coca Cola'nın hâlâ "ticari sır" kapsamında gizli tutulan formülüyle ilgili spekülasyonların hiç de temelsiz olmadığına işaret etti. 4-MEI (4-metilimidazol) adlı kimyasal maddenin kanserojenler (kansere neden olan maddeler) listesinde yer aldığı ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde yapılan bir araştırmada, Coca Cola ve benzeri kolalı içeceklerin içerdiği 4-MEI oranının tehlikeli boyutlarda olduğu tespit edildi.

Coca Cola Company bu durum üzerine, kolalı içeceklerindeki 4-MEI'nin oranının düşürüleceğini açıklamak zorunda kaldı. Benzer bir açıklama, Coca Cola Co.'nun en büyük rakibi Pepsi Cola Company'den de geldi. Coca Cola Co., kolalı içeceklere karamel rengini veren 4-MEI'ın içecekteki oranının düşürülmesi uygulamasına Kaliforniya'dan başlayarak ABD'nin tüm eyaletlerinde geçileceğini, Avrupa'da ve dünyanın geri kalan ülkelerinde ise 4-MEI oranında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

"Kansere neden olur" dememek için...
ABD'deki bir tüketici sağlığı gözlem grubu olan CSPI (Kamu Yararına Bilim Merkezi), Coca Cola ve Pepsi Cola başta olmak üzere kolalı içecek üreten şirketlerin ürünleri üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, kanserojen 4-MEI kimyasalının tehlikeli boyutlarda bulunduğunu geçtiğimiz hafta başında kamuoyuna açıkladı. 4-MEI üzerine yapılan daha önce yapılan bilimsel araştırmalar, bu maddenin verildiği denek farelerinde kanser oluştuğunu gösteriyor.

Coca Cola Co. ile Pepsi Cola Co.'nun bu değişikliği yapmak zorunda kalmalarına, yasa gereği içecek kutularının üzerine yazmak zorunda kalacakları "kansere neden olabilir" uyarısının satışları düşüreceğinden çekinmelerinin neden olduğu belirtiliyor. 4-MEI'ın insanlarda da kanser yapıp yapmadığının henüz kanıtlanamadığını ileri süren Coca Cola Co.'nun temsilcisi Diana Garza-Ciarlante, bu açıklamadan zarar görmemek için bu kararı aldıklarını, ancak ürünlerinin bir sağlık riski taşımadığını ilddia etti.

Coca-Cola Co. Türkiye'nin yaptığı yazılı açıklamada ise, "ABD'nin California Eyaleti'ndeki Kamu Yararına Bilim Merkezi'nin, karamel içeren ürünlerin muhteviyatındaki 4-MI maddesinin oranının azaltılması talebinin hiçbir bilimsel veriye dayanmadığı" iddiası tekrarlanırken, Coca-Cola şirketinin California Eyaleti'nde resmi otoritenin talebini karşıladığı, ancak iddiaları kabul etmediği ve konuyla ilgili hukuki sürecin başlatıldığı belirtildi.

Coca Cola masum olabilir mi?
Coca Cola Company, ürünlerinin insan sağlığına olumsuz yönde etkileri ve çocuklara yönelik agresif pazarlama teknikleri nedeniyle çok tartışılıyor.

Coca Cola'da temel tatlandırıcı olan sakkaroz yerine maliyeti azaltmak için 1985 yılından bu yana kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubu, obezite ve şeker hastalığı gelişimine yol açmakla suçlanıyor. Söz konusu şurubun genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilmesi ise tehlikenin bir başka yönünü oluşturuyor.

Coca Cola'nın içerdiği kafeinin bağımlılık yapıcı özelliği yaygın olarak bilinmekle birlikte, ürün içeriğindeki kokain, spekülasyonların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Coca Cola Co., "kokain yapraklarını tıbbi kullanım amacıyla arındırmak" ile ilgili bir Birleşmiş Milletler yasasının ardına sığınıyor. Stepan adında bir kimya şirketinin, Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ithal ettiği kokain ağacı yapraklarını işleme tabi tutarak kokaini çıkarılmış kalıntıları Coca Cola Company'ye sattığı belirtilirken, bu işlemin, moleküler küçüklükteki kokain alkoloidlerinin tümünü çıkaramayacağı, bu yüzden de içeceğin hâlâ uyuşturucu içerdiği vurgulanıyor. Coca Cola Co.'dan ise, şimdiye dek bu konuda yapılmış bir resmi açıklama bulunmuyor.

Amerikan Tabipler Birliği'nin Çocuk Sağlığı Dergisi'nde kolalı içecek alışkanlığının lise öğrencisi kızlarda kemik kırıkları sıklığını 3 kat arttırdığını gösteren bir araştırma yayımlanmıştı. Kolalı içecekler içindeki yüksek miktardaki fosforun kan fosforunu yükselterek kemiklerden kalsiyum kemiren paratiroid hormonu düzeyini arttırdığını ve bir süre sonra kalsiyumu azalan kemiklerin sağlamlıklarını yitirdikleri açıklandı. Bunun dışında, kolalı içeceklerin böbreklerden aşırı kalsiyum kaybına, diş çürüklerine ve kas hastalığına neden olduklarını gösteren raporlar da yayımlandı.

Coca Cola şirketinin büyük reklam bütçeleriyle ve "sıfır şeker" sloganıyla satışa sunduğu Coca Cola Zero ise piyasaya çıktığından beri dikkatleri üzerine çekti. ABD'de yapılan araştırmalarda ürünün "sıfır şeker" denilerek satışa sunulmasının "diyet kola" ibaresinden daha etkili olduğu ortaya çıkmıştı. Oysa, bu ürünün aslında yeni olmadığı, yaklaşık 25 yıldır dünyanın hemen her yerinde "light" kelimesinden rahatsız olan genç erkek tüketiciler için, içeriği hiç değiştirilmeden "zero" adıyla piyasaya sürüldüğü anlaşıldı.

Asıl sorun ise Coca Zero'nun yapay tatlandırıcı Aspartam adlı maddeyi içermesi. Bilimsel araştırmalara göre sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri gözlenen Aspartam, şeker hastalığı, beyin tümörü, sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, Alzheimer, Parkinson ve kan kanseri olan bilinen lenfomaya neden olabilecek ajanlar arasında gösteriliyor. Palm Beach Enstitüsü Tıp ve Araştırma Başkanı Dr. H. J. Roberts ise, Dünya Çevre Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "ilk gebelik döneminde Diet Coke ve Diet Pepsi tüketilmesi çocuklarda zeka geriliğine sebep olabiliyor" uyarısını yaparak, konunun önemine dikkat çekiyordu.

Coca Cola Company'nin imaj düzeltme çabası
Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, ABD genelinde 94.300'den fazla aile hekimi, yatılı aile hekimi ve tıp öğrencisini temsil eden en büyük ulusal tıp kuruluşlarından biri.

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi'ni anmamızın nedeni ise, Coca Cola Company'nin Ekim 2009'da, kendi imajını düzeltmek için "sağlıklı yaşam eğitimi teşvik" için bu kuruma 500.000 dolar hibe sağlaması. Akademi üyesi sayısız hekimin, Coca Cola Co. ile işbirliğine karşı ciddi bir muhalefet sergilediği kurumun internet sitesinde, "Aspartam'ın çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) hastalığı veya genel olarak toplumda görülen beyin tümörleri ile ilgisi olmadığı" yönünde iddialara yer veriliyordu.

Coca Cola Company'nin Stratfor ile ne işi olabilir?
Wikileaks'in kısa bir süre önce yayımladığı Stratfor yazışmaları, Coca Cola Company'nin imaj düzeltme çabasının kimi ayrıntılarını da ortaya çıkardı.

ABD'de "gölge CIA" diye bilinen Stratfor'un önemli müşterilerinden birinin de Coca Cola Co. olduğu anlaşıldı. Coca Cola Co., hayvan haklarını savunan ve dikkat çekici protestolarıyla gündeme gelen PETA derneği ile ilgili istihbarat istediği açığa çıktı. Wikileaks kriptosuna göre, Haziran 2009 tarihli bir e-postada Coca Cola'nın üst düzey direktörlerinden Val Wilberding, Stratfor uzmanı Anya Alfano'dan PETA aktivistleri ile ilgili 2010 yılında yapılan ve Coca-Cola'nın sponsorlarından biri olduğu Vancouver Kış Olimpiyatları'nda olası protestolarını önleyebilmek için bir araştırma yapılmasını talep ediyor. Coca Cola Co., aktivistler ile ilgili olarak, "Kanada'da ne kadar PETA destekçisi bulunduğu, ne kadarının aktivizme meyilli olduğu, ABD'li PETA destekçilerinin düzenlenecek herhangi bir eyleme katılmak için kaçının Kanada'ya gidebileceği, PETA'nın eylem yöntemleri, PETA Kanada şubesinin ABD ve diğer ülkedeki PETA dernekleriyle ne derece bağı olduğu, bir ülkedeki PETA şubesinin faaliyetlerini kontrol eden gözetici ve idari kurulların olup olmadığı" sorularını soruyor. Stratfor uzmanı Anya Alfano'nun konuyu ilettiği Fred Burton isimli bir başka uzmanın ise, "FBI'ın PETA faaliyetleri ile ilgili gizli bir araştırması var. Neler ortaya çıkarabileceğime bakacağım" yanıtını verdiği görülüyor.

Tekeller, istihbarat şirketleri ve devlet istihbaratının arasındaki ilişkilerin derinliğini kanıtlayan bu yazışmalar, Coca Cola Co.'nin PETA'nın gündeme taşıması sonucu geri adım atmak zorunda kaldığı hayvan deneylerinin de bir kez daha gündeme gelmesine yol açtı.

Coca Cola, üniversitler ile işbirliği içinde, farklı tadlara ilişkin yüz ifadelerinin incelenmesi fikrinden yola çıkarak ürün geliştirme çalışmalarında vahşice yöntemler kullanıldığı, hayvan deneylerinde şempanzelerin yüzünün kesilerek tat duyusunun sinirlerle iletimini incelendiği ortaya çıkmıştı.

Coca Cola'nın "katil" sıfatını hakeden suçları
Coca Cola Company, tekelci uygulamaları, işçi sömürüsü, sendikacı cinayetleri ve paramiliter istihdamı gibi nedenlerle de fazlasıyla kirli bir sicile sahip.

Emperyalizm simgesi Coca Cola'nın işçiye, çevreye, insanlığa verdiği zararla dolu sicilinden bazı başlıklar şöyle:

* Kâr etmek için Kolombiya, Guatemala, Peru, Brezilya, ABD, Venezüela, Filistin, Türkiye, İran ve dünyanın diğer bölgelerinde suikastlar, hapisler, sürgünler, kaçırmalar, ölüm tehditleri ve sendika liderlerinin işten atılması
* Venezüela'daki hükümete ve halkın iç sorunlarına tarihi müdahale planlarına saldıran suç oligarşisini desteklemeleri
* NATO'ya sponsor olmak
*Siyahilere ve ABD ile Afrika'daki AIDS'li insanlara karşı ırkçı ayrımcılık
* Küresel ısınmaya yol açan Hidroflorokarbon gazlarını kullanarak çevreye zarar vermesi
* Hindistan'da ürettiği içeceklerde normalin 25 kat üstünde tarım ilacı bulunduğunun açığa çıkması
* Dolum tesislerinin atıkları nedeniyle su kaynaklarının kirletilmesi
* Dünya suyunu sınırsız bir şekilde kullanmakve Hindistan'da yaşayan insanların su kaynaklarını çalmak
* Türkiye'de ise, su üretim üssü haline getirdiği Çorlu'nun su rezervini tüketmek.

(soL-Dış Haberler)