Clinton'a Haitililerden protestolu karşılama

Geçtiğimiz hafta BM tarafından Haiti için uluslararası yardım koordinatörlüğü görevine getirilen eski ABD başkanı Bill Clinton’u Cuma günü başkentte öfkeli depremzedeler karşıladı.

Clinton hükümetin depremden sonra merkez olarak kullanmaya başladığı bir polis binasını ziyareti sırasında 200 kadar Haitili dışarıda barınak sıkıntısı nedeniyle protesto gösterisi yaptı. Clinton, halkın öfkesini anlayabildiğini, ancak depremden 3 hafta sonra Haitililerin hala neden gereken yardıma erişemediğini anlamadığını söyledi.

Clinton bir kliniği ziyareti sırasında, “tıkanıklığın nereden kaynaklandığını çözmeye çalışıyorum. Öncelikle, ihtiyacı karşılayacak kadar gıdanın nakliyatıyla ilgili sorunları halletmek gerekiyor” dedi. Bir diğer problemin de 16 dağıtım noktası arasındaki mesafe olduğunu söyledi.

Clinton ülkede oynayacağı rol sorulduğunda, “Haiti’nin valisi olmak istemiyorum” dedi. Sabık başkan, ‘Yeni sömürgeci’ olmak için çok yaşlı olduğunu, Haitililerin kendisine güvenebileceğini de ekledi. Ülkenin kendi ayakları üzerinde durması için kapasitesini arttırmaya dönük çalışacağını ifade eden Clinton, Dominik Cumhuriyeti’ne 33 Haitili çocuğu kaçırmak üzereyken yakalanan 10 ABD’linin olayı sırasında ülkeden bulunmadığı için müdahale edemediğini söyleme gereği duydu.
(soL - Dış Haberler)