Çin tarımında tarihi karar

Çin Komünist Partisi tarafından alınan karar sonucu, artık Çin'in 750 milyondan fazla köylüsü, toprak işleme haklarını para karşılığı devredebilecek.

soL (HABER MERKEZİ) Çin Komünist Partisi, ülkenin kırsal kesiminde yaşayan 750 milyondan fazla köylünün hayatında büyük değişiklikler yaratacak bir karara imza attı. Kamu mülkiyeti altındaki tarım arazilerini 30 yıl süreli kontratlarla işleme hakkına sahip olan köylüler, artık bu haklarını para karşılığı başka şahıs veya şirketlere devredebilecekler.

Aalınan karar çerçevesinde, devlet tarafından köylülerin toprak işleme haklarını satabilecekleri, kiralayabilecekleri ve değiş-tokuş edebilecekleri bir toprak piyasası da oluşturulacak.

Böylelikle Çin'de kollektif toprak mülkiyeti sistemine ikinci büyük darbe vurulmuş oldu. Mao Zedung döneminde tarımda oluşturulan kollektif yapı, 1978 yılında Deng Siao Ping tarafından dağıtılmış ve toprağın kullanım hakkının, kontratlar yoluyla, parçalar halinde köylü ailelerine verilmesine dayalı sisteme geçilmişti.

Tarım alanları daralıyor
Çin'de tarım alanlarının hızla daraldığı ve her yıl önemli miktarda arazinin, başta kentleşme olmak üzere, tarım dışı amaçlarla kullanılmaya başlandığı, çıkartılan yeni yasanın bu süreci hızlandıracağı belirtiliyor. Ülkede yalnızca 2007 yılında 41 bin hektarlık tarım arazisinin tarım dışı amaçlar doğrultusunda kullanılmaya başlanmıştı.

Çin Komünist Partisi, bu sürecin ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye sokacağı yönündeki uyarılar doğrultusunda, yeni yasaya bir madde ekledi. Bu maddede ülkedeki kullanımda olan tarım arazilerinin toplam yüzölçümünün 120 milyon hektarın altına düşmesine izin verilmeyeceği belirtiliyor ve yerel yönetimlerin bu konuda titiz olmaları çağrısı yapılıyor. Ancak, 2007 yılındaki kayıplarla birlikte, tarım arazilerinin toplam yüzölçümü 121,7 milyon hektara kadar gerilemiş durumda.

Yasanın beklenen etkileri
Uzmanlar yasayla birlikte kırsal kesimde bulunan nüfusun önemli bir kısmının sahip oldukları toprak kontratlarını satarak veya kiralayarak, yıllık gelirin görece daha yüksek olduğu kentlere akın edeceğini tahmin ediyorlar.

Buna paralel olarak, tarım arazilerinin de büyük çiftlikler halinde toplanması ve tarım sektörünün daha ticarete yönelik bir yapı kazanması yüksek olasılık.

Çin'in köylü nüfusunun bir milyar insana yakın olduğu düşünülürse, kentlere doğru yaşanacak göç sonucunda Çin'de dünyanın geri kalanına göre zaten düşük olan işçi ücretlerinin daha da düşeceği, ayrıca bu göçün büyük bir kentleşme problemini de beraberinde getireceği belirtiliyor.

Çin'in eskisinden çok daha iddialı biçimde ham ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatına girmesi de bekleniyor.