Çin: 'Suriye'deki kriz Türkiye dahil birçok ülkeye sıçrayacak'

Çin Komünist Partisi’nin yayın organında Suriye’ye yönelik emperyalist müdahalelerin Ortadoğu’da doğuracağı olası sonuçlara işaret eden bir yazı yayınlandı. Gazetede, ABD’nin Suriye’ye dönük müdahalelerinin, Türkiye dahil olmak üzere Ortadoğu’da birçok bölge devletini kaosa sürükleyeceği ifade edildi.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü isimli gazetede çıkan “Ortadoğu’da Pandora’nın kutusunu tekrar açma” başlıklı yazıda, Suriye Pandora’nın Kutusu’na benzetilirken, Suriye’nin parçalanması durumunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinin ciddi bir kaosa sürükleneceği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletler’in dokuz sene önce Irak’ı işgal etmesiyle birlikte Pandora’nın Kutusu’nun açıldığını ve etnik ve mezhepsel çatışmaların tetiklendiğini belirten gazete, şimdi de başka bir "kötülük kutusu"nun Suriye’de açılmak üzere olduğunu kaydetti.

ABD’nin Suriye krizini hiç zaman kaybetmeden kendi jeopolitik çıkarları doğrultusunda kullandığına dikkat çeken gazete, “ABD’nin değişmez hedefi, Suriye rejimini değiştirerek Suriye-İran ittifakını kırmak ve Ortadoğu’daki liderlik rolünü sürdürmek” yorumunda bulundu.

"ABD bunu Soğuk Savaş’tan beri yapıyor"
ABD’nin, bağımsız ülkelerin rejimlerini dışarıdan müdahalelerle değiştirmeyi Soğuk Savaş’tan bu yana alışkanlık haline getirdiğini belirten gazete, şu anda sürecin Suriye halkları açısından acımasızca işlediği ve sonucun ülke ve dünya barışı açısından felaket olacağı değerlendirmesinde bulundu.

"Muhalifler gerici"
Gazete, Esad rejimine karşı mücadele eden muhalif güçlerin gericiler olduğunu ve dışarıdan aldıkları destekler sayesinde Suriye’nin belirli bölgelerinde Esad güçlerine karşı üstünlük sağladıklarını belirtti. Birkaç şehri ele geçiren muhalif güçlerin, 100 parçaya bölünmüş ve lidersiz olduklarını ifade eden gazete, Suriye’deki savaşın uzun süreceği yorumunda bulundu.

"Kaos durumu El Kaide’nin işine yarayacak"
Gazete, Beşar Esad’ın kendi isteği ile çekilmesi durumunda bile, kendi çıkarları için mücadele eden çeşitli gruplar yüzünden, Suriye’nin parçalanacağı değerlendirmesinde bulundu. Suriye’de etnik temizliklerin, mülteci akınlarının ve insani felaketlerin yaşanacağına dikkat çeken gazete, bu kaos durumundan El Kaide’nin karlı çıkacağını öne sürdü.

"ABD için seçim zamanı"
Suriye’nin etrafının barut fıçılarıyla kaplı olduğunu ifade eden gazete, İsrail’e ek olarak Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye gibi ülkelerin Şiiler, Sünniler, ve Kürtler arasındaki örtülü çelişkilerle karşı karşıya geleceğini vurguladı. Suriye’deki çatışmaların kaçınılmaz olarak daha geniş bir bölgesel krize neden olacağını söyleyen gazete, yaşanacak gelişmelerin Birleşik Devletler’in çıkarlarına uygun bir şekilde gelişmeyeceğini ve ABD’nin bölgede bataklığa saplanacağını savundu. Suriye’nin ne Mısır’a ne de Libya’ya benzediğini vurgulayan gazete, ABD’nin zor bir seçim aşamasında olduğunu ifade etti.

(soL -Dış Haberler)