Çin, Latin Amerika yatırımlarını arttırıyor

CNOCS’un Arjantin’in Bridas Holding’inin yüzde 50 hisseni almasıyla Çin bölgeye yaptığı yatırımlarda yeni bir adım daha atmış oldu.

Çin dünyanın başka bölgeleriyle birlikte Latin Amerika’ya da yatırımlar ile yerleşmeye çalışıyor. Elinde bulundurduğu büyük dolar rezervini ABD’yi pek rahatsız etmeyecek şekilde değerlendirmeye devam ederek kimilerinin emperyalizme karşı mücadelede “doğal müttefik” beklentilerini boş çıkartan Çin, Latin Amerika kıtasında özellikle enerji sektörüne yatırım yapıyor.

Bu yatırımlar bir yandan bölge deki devrimci iktidarların ABD’ye bağımlılığını azaltma olanağı sunarken bir yandan da Çin’in dünya çapındaki gücüne katkı yapıyor.

Reuters’in haberine göre 2005 yılından bu yana Çin’in bölgeye yaptığı başlıca yatırımlar şöyle sıralanıyor:

Ocak 2005: Çin’in petrol ve gaz devi Sinopec Corporation Küba’nın Cubapetroleo şirketi ile ortak petrol üretimi anlaşması imzaladı. Aynı dönemde yılda 68 bin ton ferro-nikel üretimi yapacak bir ortaklığa Çin şirketi Minmetals 500 milyon dolar yatırdı.

Şubat 2005: Minmetals, Şili devlet şirketi Codelco ile bakır üretimi için 550 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre yatırım miktarı zaman içinde iki milyar doları bulabilecek.

Eylül 2005: Shengli International Petroleum Development, Bolivya devlet şirketi Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolovianos ile bu ülkenin kıyı gaz ve petrolüne yönelik 40 yıllık bir çerçeve anlaşması imzaladı. Yatırım miktarı bu süre içerisinde 1,5 milyar dolara ulaşacak. Aynı dönemde Çin liderliğindeki Andes Petroleum konsorsiyumu Kanada menşeyli Encana şirketinin Ekvador’daki petrol boru hatlarını 1,42 milyar dolara satın aldı.

Haziran 2007: Çin Aluminum Corp. Peru Copper Inc. İle 792 milyon dolar fiyatla satın alma konusunda anlaştı.

Mayıs 2009: Çin Kalkınma Bankası, önümüzdeki on yıllık petrol sağlama garantisi karşılığında Brezilya devletine ait Petrobas’a 10 milyar dolar yatıracağını duyurdu.

Temmuz 2009: Çin petrol karşılığı olarak Ekvador’a bir milyar dolar borç verdi.

Eylül 2009: Venezuela Çin ile petrol üretimini arttırmak için 16 milyar dolarlık bir yatırım anlaşması imzaladı.

Ekim 2009: Çin demir çelik şirketi Baosteell, Brezilya’nın Minas Rio madenlerinin yüzde 30 hissesi için 1,6 milyar dolar önerdi.

Mart 2010: CNOOC, Arjantin Bridas Holding’in yüzde 50’sini 3,1 milyar dolara satın aldı.

(soL-Haber Merkezi)