Cihat için Türkiye'ye giderken yakalandı

Fransa, 16 yaşında bir gencin geçtiğimiz Güney Fransa’da bir hava limanında Suriye’de savaşmak üzere Türkiye'ye gitmek için yola çıkarken yakalandığını duyurdu.

(soL - Dış Haberler) Fransız yetkililer, 16 yaşında bir genç kızın geçtiğimiz haftasonu Güney Fransa’da bir hava limanında Suriye’ye gitmek üzere yola çıkarken yakalandığını duyurdu. Birkaç saat sonra ise, genç kıza yardımcı olduğu iddia edilen bir erkek göz altına alındı.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yakalanan kızın Suriye’de savaşan militanlarla ilişkisi olduğunu henüz doğrulamadı. Cazeneuve’ün teyit ettiği bilgiler, kızın geçtiğimiz cumartesi Nice kentinden havayoluyla Türkiye’ye gitmek üzereyken yakalndığı ve sonrasında Suriye’ye geçmeyi planladığı ve ailesinin bu konuda bilgi sahibi olmadığı yönünde.

Avrupa’dan İslamcı militanlara katılım, yeni bir olgu olmamakla birlikte son zamanlarda İslam Devleti’nin (İD) eylemlerinin artmasıyla birlikte gündemdeki yerini artırdı. Çeşitli ülkeler tarafından bu olgu, ABD’nin İD’yi bahane ederek Suriye’ye dönük uluslar arası bir müdahale kampanyası için propaganda malzemesi olarak yüksek sesle dillendiriliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında Fransız yetişkinler üzerinde gerçekleştirilen bir anket çarpıcı veriler ortaya koyuyor. ICM’nin yaptığı ankete göre Fransız yetişkinlerin %16’sı İslam Devleti’ne sempati duyduğunu ifade ediyor. 18-24 yaş arası yetişkinlerde bu oran %27’ye çıkıyor.