CIA'in paravanları dünyada cirit atıyor

Geçtiğimiz ay Küba’daki karşı devrimci gruplara yasadışı materyaller dağıtırken yakalanan ve ülkedeki yıkıcı faaliyetleri nedeniyle tutuklanan bir ABD ajanının bağlı olduğu Kalkınma Alternatifleri (DAI) isimli şirketin ABD hükümetinin taşeronu olarak çalıştığı bilgisi soL portalda yer almıştı.

Bu şirketin ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından görevlendirildiği konuyla ilgili haberlere yansıyan bir başka ayrıntıydı. Küba’da yaşanan olaydan sonra DAI şirketi genel müdürü Jim Boomgard 14 Aralık’ta yayınladığı bir açıklamada yakalanan kişinin ‘Küba’daki sivil toplum örgütlerine yardım etmek amacıyla oluşturulan programa taşeronluk eden şirketlerinin çalışanı’ olduğunu doğruladı. Boomgard açıklamasında, söz konusu programın ABD hükümetinin yakın bir zamanda oluşturduğu ve uygulamasını şirketlerine devrettiği ‘Küba Demokrasi ve Olası Gelişmeleri Planlama Programı’ olduğu, ABD hükümetinin programın uygulanması için 2008’de 40 milyon dolar aktardığı bilgisini de verdi.

Eva Golinger www.chavezcode.com sitesinde yayınlanan haberinde, bu şirketin ve bağlantılı çalıştığı Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) faaliyetlerinin Küba’yla sınırlı olmadığını, ABD’nin işgal ettiği ve müdahalelerini yoğunlaştırdığı bölgelerde varlık gösterdiğini ortaya koydu.

Habere göre, geçen Çarşamba Afganistan’ın doğusunda yer alan Khost kentinde CIA’e ait bir operasyon ve takip üssüne yapılan intihar saldırısında ölen sekiz ABD’linin sivil çalışanlar olduğu resmi kaynaklarca doğrulandı. 15 gün önce USAID’in Garez’deki ofisinde yaşanan patlamada ölen beş kişi de CIA bağlantılı DAI çalışanıydı. Aynı gün Kabil’de DAI ofisinin dışında bir bombalama olayı daha yaşanmış ama herhangi bir ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanmamıştı.

DAI’nin Garez’deki olay ardından yaptığı açıklamada, ölenlerin USAID’e ait ‘Yerel Yönetim ve Toplumsal Kalkınma’ (LGCD) adlı projeyi yürüten şirketlerinin çalışanları olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Khost’ta gerçekleşen intihar saldırısında ölen sekiz kişinin DAI çalışanı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Öte yandan DAI’nin saldırının gerçekleştiği üste başka bir proje yürüttüğü biliniyor. Khost’taki bu operasyon merkezinden CIA Afganistan ve Pakistan’da El Kaide üyesi olduğu iddia edilen kişilere yönelik insansız uçaklarla gerçekleştirilen suikastleri koordine ediyor.

Üst düzey bir USAID yöneticisi iki hafta önce CIA’nin operasyonların gizliliğini korumak için USAID’in ismini kullanarak üçüncü taraflarla anlaştığı ve onlara fon aktardığını doğruladı. Yetkili CIA’nin bu sözleşmeleri USAID’in tam bilgisi olmadan gerçekleştirdiğini de ekledi.

USAID Haziran 2002’den beri Venezuela’da bulunan Dönüşüm Girişimleri Ofisi (OTI) isimli merkezinden Chavez karşıtı gruplara bugüne kadar 50 milyon dolar dağıttı. Afganistan’da faal olan CIA bağlantılı DAI, USAID’den Venezuela’daki ‘sivil topluma ve demokrasiye geçiş sürecine yardım’ amaçlı multimilyon dolarlık bir bütçeyle ödüllendirildi. Bir kısmı USAID tarafından ilan edilen 2000’den fazla belge DAI ile Venezuela’daki karşı devrimci gruplar arasındaki bağlantıları ve darbe girişimleri ve şiddet gösterilerinde bu şirketin oynadığı rolü gözler önüne seriyor.

Bu yıl USAID Bolivya’nın Chapare ve El Alto kentlerinden müdahalecilikle suçlanmasının ardından kovuldu. Eylül 2009'da Başkan Evo Morales ülkeyi istikrarsızlaştırmak için pek çok şiddet yanlısı ayrılıkçı grubu desteklediğinin ortaya çıkarılması üzerine USAID’in Bolivya’daki faaliyetlerine izin veren resmi anlaşmanın iptal edildiğini duyurdu.

2005 yılında USAID yeni sömürgeci bir kuruluş olduğu gerekçesiyle Eritre’den de kovulmuştu. Etiyopya, Rusya ve Belarusya son beş yıl içinde USAID ve taşeronlarının sınır dışı edilmesi emrini veren diğer ülkeler.

DAI ABD hükümetinin dünya çapındaki en büyük taşeron şirketi. Şirketin halen Afganistan’daki operasyonlar için USAID’le 50 milyon dolarlık bir sözleşmesi bulunuyor. Latin Amerika’nın Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Küba, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Meksika, Nikaragua, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Venezuela gibi pek çok ülkesinde ofisleri operasyonlarını sürdürüyor.
(soL - Dış Haberler)