CIA Libya'ya Afganistan'dan savaşçı götürdü iddiası

CIA'nın Libya'da Kaddafi güçlerine karşı savaşmak üzere Afganistan'dan 1500 savaşçı taşıdığı iddia edildi.

Pakistan'da yayınlanan The Nation gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinden 1500 savaşçıyı Libya'da Kaddafi güçlerine karşı savaşmak üzere götürdüğü iddia edildi.

Haberde, Libya'ya götürülen kişilerin çoğunun Afganistan'da yaşayan Özbek ve İranlılar'dan oluştuğu belirtildi. Özbek tipi şalvar ve kurta giyinen şavaşçıların Libya kentlerinde görüntülendiği iddia edildi.

Libya'daki El Cezire muhabirin sözkonusu savaşçıları fark ettiği ancak Libyalı muhaliflerin görüntü alınmasını engelledikleri belirtildi.

Pakistan'ın Kuetta bölgesindeki tanıklara dayanılarak verilen haberde, bazı Afganistanlıların İran üzerinden Libya'ya gitmek üzere yasa dışı bir şekilde Pakistan'a girerken yakalanıp tutuklandıkları iddia edildi.

Libyalı muhalifler arasında El Kaide'nin ciddi bir güce sahip olduğu, hatta Trablus'u ele geçiren muhalif ordunun komutanlığını bir El Kaideci olan Abdülhakim Belhac olduğu düşünüldüğünde, Afganistan'dan Libya'ya islamcı savaşçı götürülmüş olması ciddi bir olasılık gibi görünüyor. Bu haber, 'islamcı teröristlere' karşı savaşma gerekçesiyle Afganistan'ı işgal eden ABD'nin, 'Arap Baharı' ile birlikte eski müttefiki islamcılarla yeniden nikah tazelediğini bir kez daha gösteriyor.

(soL - Dış Haberler)