Che’nin katilleri Morales’e de karşı

Küba Devrimi’nin önderlerinden Ernesto Che Guevara’yı yakalayan Bolivya ordusu komutanlarından Prado’nun, Morales’e yönelik suikast girişiminde de parmağı olduğundan şüphe ediliyor.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’e yönelik suikast girişimiyle ilgili olarak, Küba Devrimi’nin önderlerinden Arjantinli devrimci Ernesto Che Guevara’yı yakalayan emekli General Gary Prado ifade vermeye çağrıldı. Prado'nun, Morales’e karşı suikast hazırlığı yaptığı ortaya çıkan ve geçen yıl Nisanda polisin düzenlediği baskında öldürülen Bolivya doğumlu Macar Eduardo Rozsa ile “gizli şifreli elektronik posta” alışverişinde bulunduğu belirtiliyor. Rozsa ve baskında öldürülen diğer iki kişinin, muhaliflerin yoğun olduğu Santa Cruz eyaletinde sağ görüşlü ayrılıkçı bir milis grubu oluşturmaya çalıştıkları belirlenmişti.

Rosza’nın kendini yabancı bir gazeteci olarak tanıtarak kendisiyle “Che’nin yakalanışı”yla ilgili röportaj yapmak üzere bir defa iletişime geçtiğini ve suikast girişimiyle bağlantısının olmadığını savunan ve Prado ise, soruşturma için Santa Cruz'daki evinden başkent La Paz'a gitmeyi reddettiğini söyledi.

Oğlu da muhalefetin adayı
Yerel seçimlerde Santa Cruz belediye başkanlığı için yarışacak Prado'nun kendisiyle aynı adı taşıyan oğlu da, soruşturmada ifade vermesi için mahkemeye çağrıldı. Oğul Prado, iddiaların “berbat bir dizi filmden bile daha kötü olduğunu” savundu.

1959’daki Küba Devrimi’nin ardından 1966’da gerilla hareketini örgütlemek üzere Bolivya’ya giden Che, Prado’nun komutanı olduğu birlik tarafından yakalanmış, 9 Ekim 1967’de yargısız infaz sonucu öldürülmüştü.

Bolivyalılar, 4 Nisan'da yapılacak seçimlerde belediye başkanları ve valilerini seçecek. Seçimlerde, halkın büyük desteğini arkasına alan Morales'in seçimlerle iktidarını daha da pekiştirmesi bekleniyor. Ülkenin doğusundaki Bolivyalı zengin çiftlik sahipleri ve ziraatla uğraşan iş adamları ise, işlenmeyen topraklara el koyarak yerli halka dağıtan Morales yönetimine karşı muhalefeti destekliyor.

(soL-Dış Haberler)