Chavez’in halefi Maduro seçimden zaferle çıktı

Dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde Chavez’in halefi olarak gösterdiği Nicholas Maduro, Venezuela’nın yeni başkanı oldu.

Venezuela’da dün düzenlenen seçimlerde halk, sosyalist lider Chavez’in halefi olarak gösterdiği Nicholas Maduro dedi.

Yaklaşık 19 milyon seçmenin katıldığı seçimlerde, Maduro oyların yaklaşık yüzde 51’ini alırken, sağcı rakibi Henrique Capriles ise oyların yüzde 49’unu alabildi. Bu sonuçlara göre Maduro, 2013-2019 yılları arasında devlet başkanlığı yapmaya hak kazandı.

Ulusal Seçim Kurulu oyların yüzde 99’undan fazlasının sayıldığını açıklarken, sonuçların “geri döndürülemez” olduğunu belirtti.

Capriles ise oylarının tamamı sayılana kadar seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıkladı. Ancak seçim kurulu başkanı Tibisay Lucena tarafından yapılan açıklamada sayılmamış oyların sonucu değiştirmeyeceği ifade edildi.

Lucena, sorunsuz geçen bir seçim günün ardından herkesin sakin olması gerektiğini belirtirken, sonucun Venezuela halkının eğilimini ortaya koyduğunu ve sandık sonuçlarına saygı gösterilmesini istedi.

Madruo’nun destekçileri Miraflores Başkanlık Sarayı’nın önüne akın etti. Burada destekçilerine bir konuşma yapan Maduro, “Mücadelenin devam ettiği” vurgusunu yaptı.

Usulsüzlük iddiası
Capriles, iktidar partisinin seçim yolsuzluğu yaptığını iddia etti ve seçimlerin denetlenmesini istedi. Seçimlerde yaklaşık 3200 dolayında usulsüzlük olduğunu öne süren Capriles, Maduro’nun aslında seçimleri kaybettiğini ileri sürdü.

Venezuelalı yetkililer ise oylamanın sorunuz bir şekilde gerçekleştiğini duyururken, 200 uluslararası gözlemcinin de yer aldığı oylamalarda usulsüzlük olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtti.

Maduro ise yaptığı açıklamada, seçimi "adil, yasal ve anayasal bir şekilde" kazandıklarını söyledi. Muhalefetin seçim sonuçlarının gözden geçirilmesi talebini kabul ettiğini söyleyen sosyalist lider, Ulusal Seçim Komisyonu’ndan bu yönde resmi talepte bulunduğunu açıkladı.

Öte yandan seçim sürecinin son birkaç gününde Capriles, seçimlerde usulsüzlük olacağı yönündeki propagandasını artırmıştı. Maduro ise seçimden önce yaptığı açıklamada, Capriles’in seçimleri kaybedeceğini sonra da sonuçlara gölge düşürmek için yolsuzluk suçlamasına başvuracağını ifade etmişti.

Nicholas Maduro
Maduro,1962 yılında başkent Karakas’ta solcu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren siyasetle ilgilenen Maduro kamu hizmetlerinde yer aldı. 1991 yılında Karakas metro istasyonunda çalışmaya başlayan Maduro, burada metro çalışanlarını temsil eden sendikanın temsilcisi olarak seçildi.

Daha sonra Hugo Chávez'in lideri olduğu 5. Cumhuriyet Hareketi (Movimiento V Republica) adlı partide yer alan Maduro, 1994’te de Chavez’in hapisten dışarı çıkmasında da önemli bir rol üstlendi. Siyasi ilerleyişine 1999’da Kurucu Mecils’e girerek devam eden Maduro, 2000’de milletvekili seçildi ve Ulusal Meclis’teki yerini aldı. 2005’te de Ulusal Meclis Başkanlığı görevini üstlendi.

2006 Ağustos’unda Dışişleri Bakanlığı görevine başlayan Maduro, ülkesinin bölgedeki Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR), Latin Amerika için Bolivarcı İttifak (ALBA), Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) gibi önemli birliklere entegre olmasını ve burada önemli roller üstlenmesini sağladı. Çin Rusya ve İran’la yakın ilişkiler geliştirdi. 2012 yılında devlet başkanı yardımcısı görevini üstlenen Maduro, Chavez’in 5 Mart’ta hayatını kaybetmesinin ardından geçici devlet başkanı oldu.

Kanser hatalığının nüksetmesi üzerine tedavi için yeniden Küba’ya giden Chavez, kendisine bir şey olması durumunda halefi olarak Maduro’yu göstermişti.

Chavez, aynı zamanda eski bir otobüs şoförü olan Maduro’dan "devrimci, gençliğine rağmen muazzam tecrübeleri olan, büyük bir fedakarlık ve çalışma kapasitesiyle en zor durumların dahi üstesinden gelebilecek bir adam" diye bahsetmişti.

(soL- Dış Haberler)