Chavez şiddet olaylarını kınadı

Hugo Chavez, Bolivarcı Devrimi desteklediğini iddia eden ancak şiddet eylemleri gerçekleştiren radikal grupları kınadı.

soL (HABER MERKEZİ) Cumartesi günü bir televizyon yayını sırasında konuşan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Başkanı Hugo Chavez, Bolivarcı Devrimi desteklediğini iddia eden ancak şiddet eylemleri gerçekleştiren radikal grupları kınadı. Başsavcı Luisa Ortega Diaz'ı ve devletin güvenlik güçlerini bu şiddetin sorumlularını araştırmaya çağırdı.

Caracas'ın yoksul Petare mahallesindeki dinleyicilerine "Dışarıda devrimci olduğunu iddia eden ancak devrime karşı eylemler gerçekleştiren küçük grupların olmasını anlayamıyorum" dedi ve "Venezuela halkı barış istiyor" diye ekledi.

Ayrıca Chavez Karakas merkezli La Piedrita grubunun lideri Valentin Santana'nın tutuklanmasını istedi. Muhalefet gazetelerinden Quinto Dia'ya verdiği bir röportajda Santana, La Piedrita'nın son dönemde Chavez karşıtı muhalefet ile ilişkili gruplara, partilere, basına ve Katolik Kilisesi'ne gerçekleştirilen göz yaşartıcı gaz saldırılarından sorumlu olduğunu belirtti.

Ayrıca Santana Chavez'e karşı 2002'de gerçekleştirilen darbe sırasında iki gün boyunca darbe liderlerinin propagandasını yayınlayan RCTV televizyonunun başkanı Marcel Garnier'i de ölümle tehdit etmişti.

Chavez Santana'nın gözaltına alınması için başsavcıyı aradığını belirttikten sonra "La Piedrita'nın insanları tehdit eden terörist bir grup haline gelmesine izin veremeyiz" dedi.

Daha önce benzer bir durumda güvenlik güçleri Santana'yı göz altına almaya çalışmıştı ancak La Piedrita'nın silahlı bir şekilde karşı koyması sonucunda bu girişim başarısız olmuştu. Chavez La Piedrita'nın eylemlerinin grubun iddia ettiği gibi kendi hükümetini savunmaya yönelik olup olmadığını sorguladı, "Bunların karşı devrimci ajanlar olduğu hakkında kafamda soru işaretleri var," diyerek şöyle devam etti: "Kendinize Santana'nın açıklamalarından kimin çıkar sağladığını sorun, tabii ki karşı devrim".

La Piedrita ise Chavez'in açıklamalarını reddetti ve "Hiçbir mahkemenin bir devrimciyi yargılamaya yetkisi yoktur. Bizi suçlu ilan etmek başarısızlığa mahkum bir stratejidir" dedi. Ayrıca La Piedrita'nın Pazar sabahı Karakas'ta faaliyet gösteren Kolombiyalı paramiliterler tarafından gerçekleştirilen göz dağı amaçlı şiddet eylemlerinin kurbanı olduğunu öne sürdü.

Pazartesi günü, Chavez, Santana'nın ölüm tehditlerini, geçen yıl Chavez'e karşı muhalefetin yaptığı talk showlarda sunucu Rafael Poleo tarafından yapılan ölüm tehditlerine benzetti. "Aşırı sol ve aşırı sağ birbiriyle bağlı," dedi ve Santana'nın ve Poleo'nun her ikisinin de hapiste olması gerektiğini öne sürdü. "Devrimci eylemler insan sevgisi ve hayat için yapılmalıdır, nefret yüzünden değil" dedi.

Venezuela Ulusal Meclisi (AN) İç Politika Komisyonu başkanı, Tulio Jimenez, komisyonun La Piedrita'nın ve diğer militan grupların suçlarını inceleyeceğini açıkladı. "Bu gruplar konumlarının devrimci sürece ve hükümete nasıl zarar verdiğini düşünmeli" dedi.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) adına konuşan Vanessa Davies, pazartesi günü, "Başkan Chavez'in La Piedrita hakkındaki açıklamalarını destekliyoruz. Bu örgütün ülkemizin içinden geçtiği dönemde gerçekleştirmeye çalıştığı eylem metodlarının devrimci olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Cumartesi günkü açıklamaları sırasında Chavez Venezüela Halk Birliği olarak bilinen ve muhalefete saldırılara katılmış bir diğer militan grubun lideri Lina Ron'u da eleştirdi. Rina Ron'un iyi bir devrimci olduğunu belirten Chavez buna rağmen bu şekilde devam ederse tek başına kalacağını ve devrimci harekete katılan herkesin kendini disipline etmesi gerektiğini belirtti.

Chavez Lina Ron'u La Piedrita'nın silah edinmesine yardımcı olmakla suçladı. "Bu devrimin silahları benim baş komutanı olduğum Venezuela Silahlı Kuvvetleri'nin elindedir ve başka hiçkimsenin elinde olamaz" dedi.

Başkan Chavez son olarak da silahlı kuvveltere, Bolivarcı Kurtuluş Birlikleri gibi Kolombiya sınırında faaliyet gösteren ve kendini Chavezci olarak tanımlayan gerilla grupların varlığına hoş görü göstermemesini emretti.

"Gerilla, anti-gerilla, paramiliter veya uyuşturucu tüccarı ne olursa olsun bunlara hoşgörü gösterilemez. Bu gruplar insanları kaçırıyor, öldürüyor ve bizim ordumuza ateş ediyorlar. Devrime büyük zararları dokunuyor" dedi.

Chavez'in bu açıklamalarının Venezuela halkının başkanı ve diğer seçilmiş görevlileri bir kereden fazla göreve getirebilmesinin önünü açacak anayasa değişkiliği referandumundan önce gelmesi muhalefetin Chavez'in Venezuela'yı kaosa sürüklediğine dair iddialarını boşa çıkarmaya yönelik bir açılım olarak değerlendiriliyor.

Chavez, Venezuela'daki Bolivarcı Devrim sürecinin halk desteğini örgütlü hale getirmek için PSUV'u kurduktan sonra kendini destekleyen ancak PSUV'a katılmayı reddeden Venezuela Komünist Partisi ve başka diğer gruplar hakkında da benzer açıklamalar yapmıştı.

La Piedrita çalışma grubu ise Karakas'ta faaliyet gösteren birçok kolektiften biri. Üç bin kişinin yaşadığı bölgeyi kontrol eden kolektif, kendi bölgesinde kültürel çalışmalar ve Bolivarcı Devrim'in siyasal propagandası görevini de üstlenmiş durumda ve başka birçok kolektif gibi silahlanmış ve Bolivarcı devrim için gerektiğinde savaşmaya hazır olduğunu iddia ediyor. Chavez ise bu haftanın başında kendilerine anayasa değişikliği için yaptıkları çalışmalardan dolayı selam yollamıştı.

La Piedrita'nın lideri Santana kolektifin kültürel amaçlarla kurulduğunu ve ilk 5 yıl bu yönde çalışma yaptıktan sonra sağcıların saldırılarına maruz kalmaları ve Santana'nın oğlu dahil bazı üyelerinin öldürülmeleri dolayısıyla silahlanmak zorunda kaldıklarını belirtti. PSUV ise bu ve benzeri kolektifleri devrimin barışçıl doğasına zarar verdikleri için ve devrimin zaferinin seçimle gerçekleşmesi gerektiğini öngördüğü için desteklemekten uzak duruyor.