Chavez Petrocaribe forumunu başlattı

Chavez tarafından açılışı yapılan Forum'un gündeminde, gıda ve enerji krizinin dünya halklarına yönelttiği tehditler yer alıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Maracaibo, Venezuela, 13 Temmuz (Prensa Latina) Venezuela Başkanı Hugo Chavez, pazar günü neoliberalizmin eleştirisi ve gıda krizine karşı mücadele gündemiyle toplanan Petrocaribe 5. Olağanüstü Forumu'nun açılışını gerçekleştirdi.

Toplam 17 Latin Amerika ve Karayip ülkesini temsil eden delegelerin uluslar arası konferans ve toplantılar için bir araya geldiği forum, Karakas'a 434 mil uzaklıktaki Zulia eyaletinde yapılıyor.
Chavez "Bu olağanüstü toplantıya, bugünlerde benzin fiyatlarındaki ciddi artışın neden olduğu dünya krizinin farkında olarak başlıyoruz" dedi.

Sözlerine dünyada pek çok araştırmacının petrol fiyatlarındaki ciddi artışın global krize farklı düzeylerdeki etkilerini incelediğini belirterek devam etti.

Chavez 1930'larda Amerika'da meydana gelen krizden daha büyük etkilere sahip olabilecek bir krizle karşı karşıya olunduğu konusunda fikirlerini ifade etti.

O dönemde gıda sıkıntısının gündemde olmadığını ancak bugün bu sorunun oluşan krizlere katkı koyduğunu açıkladı.

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra dünyanın bir çok bölgesinde yeni kapitalist düzenin zorlamalarına uyumlu hareket eden vahşi bir neoliberalizmin ortaya çıktığını hatırlattı.
"Neoliberalizm yanlıları, yeni düzeni ve piyasa yasalarını empoze etmeye çalışmaktalar ancak yıllar geçti ve fırtınalar başladı" dedi.

Başkan, Petrocaribe toplantısı katılımcılarını sağlam bir kuramsal temele dayanan ve anlaşmayı destekleyen halkların çıkarına kesin çözümler ve pratik çıktılar üreten bir toplantı yapmaya çağırdı.

Son olarak başkan, Petrocaribe'ye üye ülkelerin tarım bakanlarından oluşan tek bir konsey yaratarak bölgeyi tehdit eden gıda krizine karşı çözümler üretme çağrısında bulundu.

(Bu haber www.plturkce.org sitesinden alınmıştır)