Chavez muhaliflerine ABD kucağı

Amerikan Temsilciler Meclisi, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez muhalifi üç valiye kucak açtı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ile de görüşen “üç silahşörler”, Chavez’i ABD’ye şikâyet etme fırsatını yakalamak için açlık grevine bile girmişlerdi.

Honduras’ta gerçekleşen darbede parmağı olduğu ortaya çıkan ABD, Venezuela’da da muhalifleri desteklemeye devam ediyor. Aralarında Venezuela’nın başkenti Caracas’ın valisi Antonio Ledezma’nın da bulunduğu delegasyon, geçen Pazartesi Amerikan Temsilciler Meclisi’nde ağırlandı. Venezuela’daki muhaliflerin kazanabildiği en güçlü yer olan Caracas’ın valisi Ledezma’ya, Tachira Valisi Cesar Perez Viva ile Zulia Valisi Pablo Peres de eşlik etti. Cumhuriyetçi partiden milletvekilleriyle bir araya gelen valiler bol bol ülkelerini eleştirip sosyalist lider Chavez’den dert yandılar.

Caracas Valisi, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada “Devlet başkanı hırslarını gerçekleştirebilmek için gücünü kullanarak demokrasiyi yıkıyor” dedi. Cumhuriyetçi partiden kadın milletvekili Ileana Ros-Lehtinen ise muhaliflerin demokrasi ve insan hakları için mücadele eden özgürlük savaşçıları olduğunu belirterek “Biz bu cesur muhalif liderlere hayranız. Onları destekliyoruz. Venezuela’da onların mücadelesinin nasıl zor olduğunu biliyoruz" dedi.

Şikâyet görüşmesi için altı gün açlık grevi
Geçtiğimiz günlerde Chavez’i protesto etmek için altı günlük açlık grevine giren Caracas Valisi, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Başkanı José Miguel Insulza ile görüştüğü zaman eylemine son vereceğini açıklamıştı. Görüşme isteği kabul edilen Vali, milletvekillerinin dışında OAS Başkanı ile yaptığı görüşmede siyasi tutuklulardan bahsederek ülkedeki Chavez baskısından yakındı. OAS Başkanı, görüşmede diyalog çağrısında bulunarak “Venezuela yasaları için iyi ya da kötü diyemem” dedi. OAS Venezuela Elçisi ise Insulza’nın Chavez'e karşı yapılan darbeyi ve Honduras darbesini destekleyen muhaliflerle görüşmesini eleştirdi.

Amerikan işbirlikçisi, işçi düşmanı vali
ABD’yi ziyaret eden delegasyonun en önemli ismi Caracas Valisi Antonio Ledezma. Venezuela’da 2008 yılının Kasım ayında yapılan yerel seçimlerde Caracas eyalet valiliğini kazanan muhalif Antonio Ledezma, göreve gelişinin ikinci ayında Chavez yanlısı eyalet belediyesi çalışanlarından 7.254 işçiyi işten atarak tepki toplamıştı. Fearless People's Alliance (Korkusuz Halkın İttifakı) partisinin lideri olan vali, Amerikan desteğiyle ülkede Chavez karşıtı muhalefetini sürdürüyor.
(soL - Dış Haberler)