Chavez: Gazze'deki kuşatma sona ermeli

Venezüela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada Gazze şeridinde zalimce süren kuşatmanın giderilmesi üzerinde durdu.

Basın toplantısında konuşan Chavez, Venezüela ve Suriye’nin güçlü ilişkilere sahip olduğunu ve siyasi, stratejik ve ekonomi ittifak kurabileceklerini belirtti.

Chavez “Siyonist İsrail rejimi, bölge milletleri ve ülkelerini yok etmeye çalışan, barışa karşı çıkan ve emperyalist politikalarını uygulayan bir faktöre dönüşmüştür. Obama bölge ve özellikle Filistin için bir şeyler yapmak istiyorsa cani İsrail’den askeri ve ekonomi desteğini çekmesi gerekir aksi takdirde Obama, sözde kalan bir kişi olacaktır. Obama sadece konuşuyor ve emperyalizm de işine devam ediyorsa bu yararsızdır. ABD, Kolombiya’da yedi askeri üs kurmak ve bu ülkeyi Latin Amerika’nın İsrail’ine dönüştürmek istiyor ancak biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Esad da yaptığı açıklamada, Chavez ile yaptıkları görüşmelerde bölgesel konuları değerlendirdiklerini, Suriye'nin tutumunun değişmediğini söyledi.

Esad, ''Bizim için tüm İsrail hükümetleri aynı. 1991 yılından bu yana yürütülen barış sürecinde hiçbir başarı sağlanamadı. Yalnızca taktikler değişiyor, ancak özü bir. İsrail ne şimdi ne de gelecekte barış için hazır değil'' diye konuştu.

Esad, Chavez ile Gazze Şeridi'nde uygulanan ablukanın kaldırılmasına yönelik uluslararası tepki oluşturulması için yapılabilecekleri görüştüklerini, konuk devlet adamıyla verimli bir görüşme yaptıklarını, ''Chavez'in ziyaretinin hem zamanlama hem de içerik açısından çok önemli olduğunu'' bildirdi.

Arap ve Latin Amerika halklarının birçok ortak noktasının olduğunu vurgulayan Esad, ''her iki halkın da özgürlüğüne sımsıkı bağlı olduğunu ve sömürgeci anlayışa karşı durduklarını, iki halk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini gönülden istediğini'' kaydetti.

Libya ile Cezayir'deki temaslarının ardından Suriye'nin başkenti Şam'a gelen Hugo Chavez’in Suriye’den sonra İran, Belarus ve Rusya’da temaslarda bulunması bekleniyor.

(soL - Haber Merkezi)