Chavez’den entegrasyon atağı

Latin Amerika entegrasyonu projelerine enerji sektörü üzerinden devam eden Chavez, Ekvador’la büyük bir petrol antlaşması imzaladı.

soL (DIŞ HABERLER) Ekvador ve Venezuela Başkanları Rafael Correa ve Hugo Chavez dün Güney Amerika'nın en büyük petrol rafinerisinin inşa edilmesini karara bağlayan antlaşmaya imza attılar.

Ekvador'un başkenti Quito'dan 250 km uzaklıktaki El Aromo kentinde kurulacak olan rafinerinin 2013 yılına hazır olması bekleniyor.

İmza töreninde konuşan Chavez "Rafinerilerimizi ABD'de kuracağımıza kendi bölgemizde kurmaya karar verdik" dedi. Correa da iki ülkenin devlet şirketlerinin gerçekleştirecekleri 6.6 milyar dolarlık projenin Ekvador'a yılda 3 milyar dolar kazandıracağını ifade etti.

Brezilya ve Nikaragua'da da rafineri kurmak istediklerini belirten Chavez "her şey ABD'de bitiyor. İşte emperyalizm ve sömürgecilik budur" dedi.

"Amaçlarının tüm Güney Amerika halklarına enerji güvenliği sağlamak olduğunu belirten Chavez, Ekvador'a bir çelik fabrikası kurma ve telekomünikasyon altyapısını güçlendirme önerisi getirdi.

Correa Chavez'in planlarının çıkar ya da komşuların iç işlerine karışma isteğine değil dayanışma ve "Latin Amerika Birliği"ne olan inancına dayandığını vurguladı.