Çek Cumhuriyeti yine AB'yi karıştırdı

AB’yi Sovyetler Birliği’ne benzettiği konuşması ile Çek Cumhurbaşkanı Klaus AB Parlamentosu’nda protesto edildi. AB dönem sözcülüğünü üstlenen Çek Cumhuriyeti Lizbon Anlaşması’na karşı çıkarken daha önce de ülkesinde Komünist Gençlik Birliği’ni yasaklayarak dikkatleri üzerine çekmişti.

soL (DIŞ HABERLER) AB dönem sözcülüğünü üstlenen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus AB Parlamentosu'nda yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çekti. Klaus daha önce de Prag'daki bürosuna Çek Cumhuriyeti AB ili değil gerekçesi ile AB bayrağı koymayı reddetmişti.

AB'yi demokratik olmayan elitist bir projeye benzeten Klaus, AB için "Sovyetler Birliği'nin kontrol ettiği, alternatif düşüncelerin yasaklandığı Doğu Avrupa ülkelerindeki komünist diktatörlüğü" ifadelerini kullandı.

Klaus yaptığı konuşmada AB Parlamentosu'ndaki farklı siyasi grupların temsiliyetinin demokrasi anlamına gelmediğini ileri sürdü ve 27 üye ülkenin daha yakın bir siyasi birlik yerine Avrupalılara refah sağlamayı hedeflemesi gerektiğini savundu. AB'nin demokrasi açığının AB Parlamentosu ile çözülemeyeceğini söyleyen Klaus AB parlamentosunun demokratik olmadığının altını çizdi.

Sosyalizm değil demokrasi kavgası
Sadece tek ve mümkün bir entegrasyon var düşüncesinin yanlış olduğunu savunan Klaus'un özellikle AB'yi demokratik olmayan bir yapıya benzetmesi birçok parlamenterin tepkisine yol açtı . Belçikalı hukuk uzmanı Ivo Belet ilk kez bir AB dönem sözcüsü Başkanından böyle bir konuşma duyduğunu vurguladı. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler grubu ve diğer bazı üyeler, Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını protesto ederek genel kurulu terk etti.

Hollandalı AP milletvekili Thijs Berman eylemi destekleyerek "Biz devlet başkanları dahil hiç kimsenin bize hakaret etmesini kabul etmeyiz. Tam aksine biz AB'nin tek demokratik seçilmiş organıyız" dedi. Berman tepkisini "O adam buranın Sovyetler değil, demokrasi olduğunu öğrenmeli" sözleriyle ifade etti.

Bir başka milletvekili, Liberal parti üyesi Jules Maaten ise ise AB'yi eleştiren Cumhurbaşkanı için "Klaus haklı değil, ama cesaretli biri!" dedi.

Çek Cuhmuriyeti daha önce de Komünist Gençlik Birliği'ni yasaklayarak birçok ülkenin eleştirisine yol açmıştı.