'Çeçen lider Umarov etkisiz hale getirildi'

Rus gizli servisi FSB tarafından basına verilen bilgiye göre, kendini Kafkas Emirliği devlet başkanı ilan eden radikal islamcı terörist lider Doku Umarov ve ekibi etkisiz hale getirildi.

(soL - Dış Haberler) El Kaide bağlantılı Kafkas Emirliği örgütünün uzun süre liderliğini yürüten Doku Umarov'un uzun süredir ölü olduğu dedidokuları Rus gizli servisi FSB tarafından da doğrulandı. İstihbarat teşkilatı yaptığı açıklamada Umarov'un 2014 yılının ilk çeyreğinde öldürülmüş olduğunu açıkladı. FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov yaptığı açılamada Umaron'un yanı sıra onlarca teröristin öldürüldüğü ve yüzlercesinin canlı ele geçilirdiğini açıkladı.

Bortkanov Umarov'un bir askeri operasyon ile "etkisiz hale getirildiğini" ve 2014'ün ilk 3 ayında gerçekleştirilen 33 operasyonda toplam 13 islamcı savaş lordunun, 65 aktif üyenin öldürüldüğü ve 240 teröristin de tutuklandığı söyledi. Ayrıca yapılan açıklamada Uluslarası terörist ağlara bağlı 18 "elçi"nin de ele geçirildiği bildirildi.

"Soçi olimpiyatları sırasında güvenlik ile ilgilendik"
FSB başkanı ayrıca Soçi olimpiyatları sırasında güvenliği sağlamaya odaklandıkları bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Öldürülen lider Umarov, Soçi topraklarını tarihi Çerkes toprakları ve Çerkeslerin üzerinde kanı olan bir toprak olarak anarak Olimpiyatlara saldırılacağı tehdidinde bulunmuştu, fakat Soçi olimpiyatlarının gerçekleştiği hafta ölümle sonuçlanan bir çatışma yaşanmamıştı. Bu Kafkasya genelinde uzun yıllardan beri bir ilk olarak tarihe geçmişti.

FSB yaptığı açıklamada bu süre zarfında 32 ülkeden toplam 42 güvenlik ve istihbarat kurumu ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Böylesi büyük ölçekli organizasyonların güvenliğini sağlamak konusunda büyük deneyim sahibi olduklarını belirten Bortnikov ayrıca bazı intihar saldırısı girişimlerini de engellediklerini söyledi.

Yeni Emir Dağıstan'dan
Vahhabi terörist örgüt Kafkas Emirliği'nin yeni Emiri olarak ise Ebu Muhammed El-Kafkasi olarak belirlendi. Avar kökenli olan ve asıl adı Aliaskab Alibulatoviç Kebekov olan Kafkasi'nin örgütteki daha önceki görevi yüce divanda kadılıktı. Kafkas Emirliği Suriye'deki savaşa aktif katılım gösteriyor. Üyeleri de birbirleri ile çatışma halinde olan IŞID ve El Nusra cephesi arasında dağılmış örgütün yeni lideri yaptığı açıklamada iki gruba birleşme ve itidal çağrısı yapmıştı.