Casusluğun belgelerini yayınladılar

Bolivya'da solcu milletvekilleri, CIA'nın sivil kolu USAID'in ülke siyasetine karıştığının belgelerini yayınladılar.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Kalkınma Kuruluşu'nun (USAID) Bolivya siyasetine ve sendikalara müdahale ettiğine dair deliller meclis üyeleri tarafından kamuoyuna sunuldu.

Devlet Başkanı Evo Morales'in partisi olan Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) temsilcisi Edwin Tupa gazetecilere verdiği demeçte, Bolivya'nın içişlerine yönelik müdahale politikasının 2001 yılında başladığını belirtti.

Tuba, USAID'e ait İngilizce bir dokümanı sunarak, gazetecilere bu dokümanın Devrimci Milliyetçi Hareket'in MAS'a alternatif olarak hangi mekanizmalar yoluyla desteklendiğini kanıtladığını söyledi.

Sunduğu bir diğer dokümanda ise vaktiyle koka çiftçileri lideri olan Evo Morales'e iftira etme ve gözden düşürme hedefiyle yapılan planlar görülmekte.

Ayrıca USAID'in Bolivya sendikalarına müdahale edebilmek için yıllık 85 milyon ABD dolarını farklı kademelerdeki devlet görevlilerine, özel sektöre ve sivil-yerel toplum örgütlerine aktardığını açıkladı.

Tupa, bütün köylü ve yerli örgütlenmelerini USAID'ın Bolivya'dan çıkarılması ve projelerinin durdurulması yönünde açıklama yapmaya çağırdı.

USAID, CIA'nın "sivil toplum örgütü" görünümlü kolu olarak biliniyor. Daha önce de birçok ülkede yürütülen casusluk faaliyetlerindeki rolü açığa çıkmıştı.

(Prensa Latina Türkçe)